Nem várt fordulat történt az egyik legrejtélyesebb magyar maffialeszámolás ügyében

Nem várt fordulat történt az egyik legrejtélyesebb magyar maffialeszámolás ügyében

Barterban végeztek az alvilági nehézfiúval.

Barterban végeztek az alvilági nehézfiúval.

Váratlanul lecserélték a bírót, ezért hónapokat csúszik az egyik legbrutálisabban végrehajtott maffialeszámolás, a Döcher-gyilkosság pere – tudta meg a Magyar Nemzet. Döcher Györgyöt testőrével együtt több mint húsz évvel ezelőtt, 1999. február 2-án lőtték agyon. A vád szerint a magyar alvilág kíméletlenségéről hírhedt nehézfiúját barátja, az éjszakai életben jól ismert Turek ölette meg a rettegett felvidéki maffiavezér, Sátor Lajos segítségével. A büntetőügyben várhatóan csak szeptemberben tartják az előkészítő ülést.

 

Noha a Fővárosi Főügyészség már tavaly decemberben vádat emelt a Döcher-gyilkosság ügyében, azóta sincs kitűzve az előkészítő ülés időpontja, annak ellenére, hogy az ügyre már hónapokkal ezelőtt kijelöltek egy – az alvilági, „döglött” ügyeket az utóbbi években tárgyaló – bírót. 

A csúszás okáról megkérdeztük a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályát, tőlük azt a választ kaptuk, hogy várhatóan szeptemberben tartják meg az előkészítő ülést. 

Hozzátették: a „bíróság működésében felmerülő okok miatt” kezdődik csak a nyári ítélkezési szünet után a brutális leszámolás miatt indult büntetőper.  Úgy tudjuk, az ügyben lecserélték a bírót, az új ítésznek pedig időre van szüksége, amíg felkészül a perre. 

Egy bírócserének több szakmai oka is lehet, de egyelőre nem tudni, miért szignálták ki új bíróra a Döcher-gyilkosságot.

Döcher Györgyöt és testőrét 1999. február 2-án délelőtt 11 óra tájban egy sötét, hosszú kabátot, fején kapucnit, arcán sálat viselő férfi gyilkolta meg a XV. kerületi Palotás presszóban. A bérgyilkos vélhetően egy 7.65-ös cseh gyártmányú, Scorpion géppisztolyból adott le húsz lövést. Egyik áldozatát tarkón, a másikat szembe lőtte. Döcher felesége és az asztalnál ülő harmadik férfi sértetlen maradt. A leszámolás alig néhány másodpercig tartott, majd a gyilkos sietve távozott.

Hírdetés

Döcher likvidálásával kapcsolatban több verzió is napvilágot látott, felmerült egy meghiúsult fegyverüzlet miatti konfliktus, valamint titkosszolgálati szálakat is pedzegettek. Később egy olyan teóriáról is beszéltek, hogy a férfi egy úgynevezett bartergyilkosság áldozata lett. 

A barterban elkövetett gyilkosság annyit jelent, hogy a merényletért a bűnbandák nem pénzzel fizettek, hanem barterüzlet köttetett, azaz egy másik kivégzéssel rendezték a számlát. Az akkori híresztelésekből utóbbi bizonyult valósnak, legalábbis erről szól a Fővárosi Főügyészség vádja.

A vádhatóság szerint a nehézfiú kivégzéséhez köze van az éjszakai életben Turekként ismert U. Alexnek (korábbi nevén H. Sándornak), akit a bűncselekmény felbujtójának tartanak. A másik vádlott B. Károly, ő elkövetőként vehetett részt a leszámolásban. Döcher György és egykori testőre megölésében egy harmadik személy, egy bizonyos Sz. Árpád is részt vett, de a Paprika becenéven ismert férfi már nem él, autóbalesetben hunyt el.

A Szlovákiában is jól ismert Tureket még 2021 októberében vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Terrorelhárítási Központ (TEK) segítségével, B. Károlyt pedig aznap Németországban fogták el. A rendőrök mindkettőjüket előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd az ügyészség bő egy évvel később vádat is emelt ellenük. Jelenleg mindkét férfi letartóztatásban van.

Visszatérve a gyilkosságra, annak előzménye a vád szerint az volt, hogy Turek, miután megromlott a kapcsolata Döcher Györggyel, megkérte a felvidéki maffia rettegett vezetőjét, Sátor Lajost, hogy ölesse meg korábbi bűntársát és barátját. Sátor rábólintott a gyilkosságra, ám cserébe azt kérte, hogy Turek végezze ki riválisait, a Pápay klánt (ez volt a hírhedt dunaszerdahelyi mészárlás). Lényegében bartergyilkosságban állapodtak meg. 

A Pápay Tibor vezette szervezett bűnözői csoportot bő másfél hónappal Döcherék kiiktatása után, 1999. március 25-én végezték ki Dunaszerdahelyen, a Fontana étterem emeletén. A maffialeszámolást hárman követték el, egyikük a földszinten levő vendégeket tartotta sakkban, két elkövető pedig az emeleten a 113, gépkarabélyból leadott lövéssel tíz bandatagot ölt meg. 

A maffiózók – vesztükre – azt hitték, razzia van a bárban, mivel a támadók kommandós öltözetben – „Mindenki a földre! Rendőri akció!” felszólítással – törtek rájuk.

A dunaszerdahelyi mészárlásban a szlovák hatóság szerint Turek mellett B. Károly is érintett, utóbbi személy ugyanakkor együttműködik az ottani rendőrökkel. 

A férfit a magyar hatóság egy egyedülálló bizonyítási eljáráshoz „kölcsön is adta” a szlovákoknak: B. Károlyt a vérengzés helyszínére vitték és „újrajátszatták” vele, hogyan történt a tízes gyilkosság. Információink szerint a bűnöző nemcsak a dunaszerdahelyi tömeggyilkosságban, hanem a Döcher-ügyben is segíti a hivatalos szervek munkáját.

Borítókép: B. Károly kihallgatáson (Forrás: Police.hu)

Pámer Dávid – www.magyarnemzet.hu

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »