Nem várt biometriai azonosító módszer érkezhet az ujjlenyomat- és íriszfelismerés mellé

A jó öreg PIN kód, az ujjlenyomat- és íriszfelismerés mellé egy újabb, különleges biometriai azonosító módszer érkezhet.

Az egyik hongkongi egyetem szakemberei a szájról olvasást is megfelelő azonosítási módszernek tartják, abból kiindulva, hogy még ha ugyanazt a szót mondja is ki valaki, másképpen mozog a szája.

Hírdetés

Az, hogy mennyire pontos a szájmozgás azonosítása, persze függ a fényviszonyoktól is, mindenesetre a kínai szakemberek állítják, összességében 90 százalékos pontosságot sikerült elérniük. Ennél a módszernél is tanítani kell a zárolni kívánt eszközt, meg kell vele ismertetni a felhasználó szájmozgását.

Ehhez 10-szer kell elmondania ugyanazt a mondatot, és mindegy, hogy azt milyen nyelven teszik, ahogy a kutatásvezető mondja, akár még madárcsicsergést is lehet utánozni, az a fontos, hogy ugyanaz a frázis legyen, és ugyanaz az ember mondja. Az egyetem már szabadalmaztatta is ezt az azonosítási technikát, a fejlesztők remélik, hogy egy esztendőn belül kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »