Nem tűnt fel Matolcsyéknak, hogy elítélt bűnöző vezet egy tőzsdei céget

Még mindig egy a Kulcsár-ügyben jogerősen elítélt, a cégvezetéstől ráadásul eltiltott bűnöző, Kerék Csaba irányítja a Kartonpack Nyrt. milliárdos tőzsdei céget, de ezt valamiért a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank tavaly március óta nem vette észre – írja a Hvg.hu.

A Kartonpack csomagolóanyag-gyártással foglalkozik, és a BÉT honlapjának adatai szerint még mindig az egykor Kerék-érdekeltségű két cég, a Britton Capital and Consulting Kft. és az amerikai Britton Llc. a két fő tulajdonosa. A cégvezetéstől eltiltott Kerék Csaba pedig továbbra is az igazgatóság elnöke. A bíróság a büntetőügyben mindkét cégre teljes vagyonelkobzást rendelt el.

A két Kartonpack-részvénycsomag közül a nagyobbik, több mint 60 százalékos még ma is az állam tulajdonában van, vagyis közvagyon. De mivel nem tett rá nyilvános vételi ajánlatot, a szabályok szerint nem szavazhat vele a közgyűlésen. Az ügy érdekessége, hogy pár hete valaki mégis szavazott velük: arról döntöttek ugyanis, hogy Kerék Csaba testvére, Kerék László bekerüljön a cég igazgatóságába.

Erre a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) figyelt fel. Dióslaki Gábor elnök szerint a cégbíróság máig nem törölte Kerék Csabát a cégjegyzékből, és nem vették fel a cégvezetéstől eltiltottak listájára sem, holott arról tudniuk kell.

Hírdetés

Keréknek az Átlátszó egy korábbi cikke szerint az előzetesen leült időn túl még egy évet börtönben kéne töltenie, igaz, nem kizárt, hogy a Kúriához fordult felülvizsgálatért.

A Tebész úgy tudja, hogy a piacfelügyeletet ellátó MNB-nek nyáron jelezte egy magánszemély, hogy elítélt cégvezető ténykedik a tőzsdén, mégsem történt semmi. A Tebész a tőzsdén vásárolt egy részvényt, hogy jelen lehessen a közgyűlésen, de ezt formai hibára hivatkozva nem jegyezték be, így nem engedték be őket a Kartonpack közgyűlésére. A Tebész ezért bíróságon támadta meg a december 18-i közgyűlésen hozott valamennyi határozatot, kérve ezek hatályon kívül helyezését.

AZ MNB a Hvg.hu kérdésére a bíróságra mutogatott, szerintük Kerék eltiltásának bejegyzése az ő dolguk lett volna. Az is kiderült, hogy az MNB felügyeleti eljárást kezdeményezett, de az nem derült ki a tájékoztatásból, hogy ez a portál érdeklődése után vagy az előtt történt. A kérdésre, hogy a tőzsdefelügyeletnek miért nem tűnt fel, hogy a decemberi Kartonpack-közgyűlésen az állam részvényeivel szavaztak és arra voksoltak, hogy az elítélt Kerék testvére bekerüljön a vezetőségbe, az MNB kitérő választ adott.

(MNO)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »