Nem tűnt fel Matolcsyéknak, hogy elítélt bűnöző vezet egy tőzsdei céget

Nem tűnt fel Matolcsyéknak, hogy elítélt bűnöző vezet egy tőzsdei céget

Még mindig egy, a Kulcsár-ügyben jogerősen elítélt, a cégvezetéstől ráadásul eltiltott bűnöző, Kerék Csaba irányítja a Kartonpack Nyrt. milliárdos tőzsdei céget, de ezt valamiért a felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank tavaly március óta nem vette észre – írja a Hvg.hu.

A Kartonpack csomagolóanyag-gyártással foglalkozik, és a BÉT honlapjának adatai szerint még mindig az egykor Kerék-érdekeltségű két cég, a Britton Capital and Consulting Kft. és az amerikai Britton Llc. a két fő tulajdonosa. A cégvezetéstől eltiltott Kerék Csaba pedig továbbra is az igazgatóság elnöke. A bíróság a büntetőügyben mindkét cégre teljes vagyonelkobzást rendelt el.

A két Kartonpack-részvénycsomag közül a nagyobbik, több mint 60 százalékos még ma is az állam tulajdonában van, vagyis közvagyon. De mivel nem tett rá nyilvános vételi ajánlatot, a szabályok szerint nem szavazhat vele a közgyűlésen. Az ügy érdekessége, hogy pár hete valaki mégis szavazott velük: arról döntöttek ugyanis, hogy Kerék Csaba testvére, Kerék László bekerüljön a cég igazgatóságába.

Hírdetés

Erre a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) figyelt fel. Dióslaki Gábor elnök szerint a cégbíróság máig nem törölte Kerék Csabát a cégjegyzékből, és nem vették fel a cégvezetéstől eltiltottak listájára sem, holott arról tudniuk kell.

Keréknek az Átlátszó egy korábbi cikke szerint az előzetesen leült időn túl még egy évet börtönben kéne töltenie, igaz, nem kizárt, hogy a Kúriához fordult felülvizsgálatért.

A Tebész úgy tudja, hogy a piacfelügyeletet ellátó MNB-nek nyáron jelezte egy magánszemély, hogy elítélt cégvezető ténykedik a tőzsdén, mégsem történt semmi. A Tebész a tőzsdén vásárolt egy részvényt, hogy jelen lehessen a közgyűlésen, de ezt formai hibára hivatkozva nem jegyezték be, így nem engedték be őket a Kartonpack közgyűlésére. A Tebész ezért bíróságon támadta meg a december 18-i közgyűlésen hozott valamennyi határozatot, kérve ezek hatályon kívül helyezését.

AZ MNB a Hvg.hu kérdésére a bíróságra mutogatott, szerintük Kerék eltiltásának bejegyzése az ő dolguk lett volna. Az is kiderült, hogy az MNB felügyeleti eljárást kezdeményezett, de az nem derült ki a tájékoztatásból, hogy ez a portál érdeklődése után vagy az előtt történt. A kérdésre, hogy a tőzsdefelügyeletnek miért nem tűnt fel, hogy a decemberi Kartonpack-közgyűlésen az állam részvényeivel szavaztak és arra voksoltak, hogy az elítélt Kerék testvére bekerüljön a vezetőségbe, az MNB kitérő választ adott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »