Nem tudni, miért „zárt be” minden szabadstrandot a köztévé

Nem tudni, miért „zárt be” minden szabadstrandot a köztévé

Hamar kiderült, hogy a köztévé pénteki híradásával ellentétben a Velencei-tó körül három strandot zárat be az ÁNTSZ, azonban a közvéleményt továbbra is foglalkoztatja egy-két kérdés, ezeket feltettük az MTVA sajtóosztályának és a Fejér Megyei Kormányhivatalnak.

A pénteki nap talán legnagyobb visszhangot kiváltó híre volt, hogy a Velencei-tó valamennyi szabadstrandjának vége. A kispénzű fürdőzni vágyók kedvelt úti céljával kapcsolatos döbbenetes hírt a köztelevízió hírcsatornája tárta a nyilvánosság elé:

Bezáratta az összes velencei-tavi szabadstrandot az ÁNTSZ. Az üzemeltetőknek nyolc napon belül ki kell venniük a lépcsőket és fürdést tiltó táblákat kell elhelyezniük a parton. A hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj, hanem azzal, hogy a fürdőhelyek eddig illegálisan működtek és egyszerűen nem felelnek meg a követelményeknek.

A hír péntek esti időzítése – a fél 8-as híradóban ment le, a Híradó.hu-n 20.36-kor jelent meg a tudósítás írásos formában – különösen szerencsétlen volt annak fényében, hogy a hétvégi utazást tervezők tömegesen érezhették magukat bizonytalan helyzetben: most akkor mehetnek-e a tóra vagy sem? Erről pedig szombat délelőttig sehonnan nem szerezhettek információt hivatalos helyről – hétvége lévén.

Szombat délelőtt aztán – amint lehetett – a Velence Korzó és Szabadstrand közleményt küldött szét a sajtóban arról, hogy

Hírdetés

A tegnapi nap folyamán téves tudósítás és híradás jelent meg az M1 Híradójában, illetve az MTI közleményében. A pontatlan és hibás híradás nem vette számba, hogy hány szabadstrand található a Velencei-tó környékén, a bezárásra ítélt szakaszokat automatikusan az összesnek vélte. Mindez azért szomorú, mert a hírt szinte minden média átvette és leközölte, így már péntek este a közvélemény tévesen arról lett tájékoztatva több forrásból, hogy minden szabadstrand be lett zárva. (…) A pontatlan és lényeges részletek felett átlépő felületes híradás jelentős károkat okoz azoknak a kisvállalkozóknak, akik még pénteken is, a várható jó idő és remélt nagy látogatóforgalom reményében készültek fel a hétvégére.

Szombaton Velence város önkormányzata is cáfolta az összes szabadstrand bezárásáról szóló hírt, a Fejér Megyei Kormányhivatal pedig az MTI-nek „alaptalan híresztelésnek” nevezte a pénteki híradós tudósítást. Müller Cecília megyei tiszti főorvos a távirati irodának pontosan megjelölte a három problémás partszakaszt. Az M1 szombat esti híradójában már ennek fényében ment le az újabb tudósítás (32 perc 40 másodperctől látható), de azt továbbra sem tudni, miért állították korábban, hogy minden szabadstrandot be kell zárni.

A helyzet tisztázása végett az MTVA sajtóosztályához fordultunk azt tudakolva: milyen információ alapján állították ezt pénteki összeállításukban? Vasárnap reggel megérkezett az – augusztus 1-jei megszűnését egyébként nemrégiben bejelentő – sajtóosztály közlése:

A Híradó című műsorunk többször is foglalkozott a szabadstrandok bezárásával. Az információk a Fejér Megyei Kormányhivatal dokumentumaiból származnak és a Híradó című műsorunk 2015. augusztus 1. napján sugárzott adásában megjelölte a 3 érintett strandot.

A válasz fényében a Fejér Megyei Kormányhivatalnak is levelet írtunk, melyben arról érdeklődtünk, kereste-e őket a közmédia a bezárásokkal kapcsolatban pénteken vagy korábban, vagy csak az egyik partszakasz kezelőjének kormányhivataltól kapott leveléből gondolták úgy, hogy a bezárás minden szabadstrandra érvényes. Ha választ kapunk, frissítjük cikkünket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »