Nem tudni, meddig tart a koronavírus elleni Comirnaty-vakcina védőhatása

Nem tudni, meddig tart a koronavírus elleni Comirnaty-vakcina védőhatása

Az Európai Unióban Comirnaty márkanéven forgalomba hozott védőoltás 16 évnél idősebb személyeknél alkalmazható, biztonságosságát és hatásosságát ugyanis ennél fiatalabb gyermekek és serdülők esetében nem igazolták.
Az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – gyorsított eljárás nyomán – december 21-én ajánlotta forgalmazásra, a döntés az oltóanyag egyéves feltételes alkalmazásához adta meg a zöld jelzést. A forgalomba hozatalt hivatalosan az Európai Bizottság engedélyezte még aznap.

A Comirnaty-t két injekcióban, általában a felkarizomba adják; az egyes injekciók között legalább 21 napnak kell eltelnie.

Az Európai Gyógyszerügynökség által közzétett leírás és alkalmazási útmutató szerint amint az oltóanyag a szervezetbe jut, annak bizonyos sejtjei az mRNS elnevezésű molekula utasításait követve ideiglenesen előállítják a tüskefehérjét. A beoltott személy immunrendszere ezt a fehérjét idegenként azonosítja, és antitesteket termel ellene, illetve aktiválja a T-sejteket (fehérvérsejt), hogy támadják meg a fehérjét.

Hírdetés

Ha a beoltott személy később kapcsolatba kerül a SARS-CoV-2 vírussal, immunrendszere felismeri azt, és készen fog állni arra, hogy megvédje a szervezetet vele szemben. A fő vizsgálat azt mutatta, hogy a vakcina 95 százalékos hatásossággal rendelkezik. A klinikai vizsgálatok során nem jelentkeztek további mellékhatások azoknál a személyeknél, akik előzőleg átestek a Covid19-fertőzésen, mielőtt Comirnaty-t kaptak. Mivel a vakcina nem a vírust tartalmazza az immunitást kiváltásához, így nem okozhat COVID-19-betegséget.

Jelenleg különben nem ismert, mennyi ideig nyújt védettséget a koronavírus elleni vakcina, annak leírása szerint a klinikai vizsgálatban beoltott személyeket két évig figyelemmel fogják kísérni, hogy további adatokat gyűjthessenek a védettség időtartamával kapcsolatban. Azt sem tudják a védőoltás kifejlesztői, hogy a beoltott személyek milyen mértékben hordozhatják és terjeszthetik a vírust. A legyengült immunrendszerű személyekre vonatkozóan is korlátozott adatok állnak rendelkezésre.

„Bár előfordulhat, hogy a legyengült immunrendszerű személyek nem reagálnak annyira jól a vakcinára, ebben a vonatkozásban nem merültek fel különösebb biztonságossági aggályok. Az immunkompromittált személyek mindazonáltal beolthatók, mivel nagyobb mértékben ki lehetnek téve a Covid19-fertőzés kockázatának” – olvasható a betegtájékoztatóban.

A vakcina terhes nőknél való alkalmazására vonatkozó döntést az előnyök és kockázatok mérlegelését követően egy egészségügyi szakemberrel szorosan együttműködve kell meghozni; bár nem állnak rendelkezésre a szoptatással kapcsolatos vizsgálatok, ebből a szempontból nem várható kockázat a védőoltás használati utasítása szerint. Mint minden védőoltásnál, a Comirnaty-val végzett vakcináció esetében is előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt; lehetséges, hogy az oltottak nem lesznek teljesen védettek a vakcina második adagját követő 7. napig.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »