Nem tudnak mit kezdeni Szoboszlai magyarságával az angolok

Nem tudnak mit kezdeni Szoboszlai magyarságával az angolok

Az angolok rajongásig szeretik a futballt. Ideje lenne ezt kimutatniuk Szoboszlai Dominik felé is.

Szoboszlai Dominik felháborító bakik tömkelegét kénytelen elviselni Angliában. Nem csak az újságok vannak tele hibával, ahogy korábban megírtuk, Pep Guardiola sem vette még a fáradságot arra, hogyan kell helyesen leírni is kiejteni a Liverpool magyar középpályásának a nevét. Pedig a múlt héten maga Szoboszlai Dominik próbálta az angolok fülébe rágni: Do-mi-nik Sob-oss-lye.

Miként megírtuk, a hét végi Manchester City–Liverpool rangadó előtt Pep Guardiola bicskája, helyesebben nyelve is beletörött Szoboszlai Dominik nevének helyes kiejtésébe. „Szvolazi” – így utalt a magyar válogatott csapatkapitányára a katalán tréner.

Egyszer jó lenne megkérdezni tőle: ezt ugyan honnan vette? Maga Szoboszlai nem húzta fel magát a dolgon, ahogy kommentben is utalt rá, jót röhögött rajta.

Guardiolának, bízzunk benne, lesz még alkalma megtanulni Szoboszlai nevét. Sokkal bosszantóbb, hogy azok is hibáznak, akiknek a pontosság adja a hitelüket: az újságok. Az Express nevű angol lap újságírója – miként a Metropol kiszúrta – egyazon cikken belül többször is elrontotta Szoboszlai nevét, hol „Szboslai”, hol pedig „Szoboslaiként azonosítva a Liverpool magyar klasszisát. Arról már nem is szólva, hogy egyszer osztrákként utalt a magyar labdarúgás büszkeségére.

Hírdetés

Emlékezhetünk, a Bayern München elleni felkészülési mérkőzésen a Liverpool 8-as mezére is rosszul került fel Szoboszlai Dominik neve. Szoboszlai „Szosbozlai” feliratú mezben volt kénytelen pályára lépni. Azóta szerencsére ez a baki már nem fordult elő a Vörösöknél.

Rendben, tudjuk, hogy a magyar nyelv nem könnyű, a helyesírás azonban egyszerű másolással (copypaste) elvégezhető. Szoboszlai annál többet nem tehet, mint hogy személyesen mondja el, hogyan kell kiejteni a nevét.

Az angolok a világválogatottra is előreszeretettel utalnak a világ maradék részeként, a birodalmi kevélység máig jellemző rájuk. Mit szólnának ahhoz, ha Harry Kane a magyar sajtóban konzekvensen Henry Kén néven jelenne meg? Ami természetesen elképzelhetetlen.

Az angolok rajongásig szeretik a futballt. Ideje lenne ezt kimutatniuk Szoboszlai Dominik felé is.

Borítókép: Szoboszlai Dominik megoldhatatlan lecke az angoloknak (Fotó: Adam Vaughan)

www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »