Nem tudják felvenni a versenyt az osztrák bérekkel

Nem tudják felvenni a versenyt az osztrák bérekkel

Bár a főszezon már beindult, a balatoni vendéglátósok munkaerőhiánnyal küzdenek. A szakképzett személyzet jelentős része ugyanis Ausztriában vállal munkát, helyüket pedig csak diákokkal, illetve román vendégmunkásokkal tudják feltölteni.

A tóparti szállodák és vendéglők még most is hirdetnek betöltetlen álláshelyeket, felszolgálókat, pultosokat, de szakácsokat is keresnek. A Balatoni Regionális Szövetség elnöke szerint béremelésre lenne szükség, hogy a szakképzett személyzet itthon maradjon, de Ausztriával nem tudják felvenni a versenyt. Ugyanis míg ott havonta átlagosan 1500 eurót – átszámítva 450 ezer forintot – lehet keresni a vendéglátásban, addig a magyar bérek bruttó 153 ezer forint körül mozognak.

Hírdetés

– Egyre több helyen kell a szakképzést megerősíteni, az a véleményünk, hogy minél többen tudjanak ezekben a szakmákban dolgozni. És mondom még egyszer, azzal az objektív ténnyel borzasztó nehéz mit tenni, hogy a jövedelmi viszonyok mások. Ez nem akarat kérdése, ez egy szerves fejlődéssel fog kiegyenesedni – véli Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »