Nem tudhatjuk meg, hány ember halt meg azért, mert kórházba került

Nem tudhatjuk meg, hány ember halt meg azért, mert kórházba került

A lap azt írja, tavaly 4935 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) megfertőződött beteget láttak el a magyar kórházakban. Azt erről szóló ÁNTSZ-jelentésből azonban nem derül ki, hogy mennyien haltak bele a fertőzésbe.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet próbálja elérni, hogy a nyilvánosság felé sokkal érthetőbb és részletesebb tájékoztatást adjanak a kórházak,

Hírdetés

A leggyakrabban jelentett, MRK okozta fertőzések a húgyúti fertőzések, ezt követik a sebfertőzések, majd a véráramfertőzés.

Novák Hunor gyermekorvos a cikkben azt mondja, húgyúti fertőzést például katéterezés után is el lehet kapni, de a túlzott vagy nem megfelelő antibiotikum-használat is hozzájárulhat az ellenállóbb bacilusok kialakulásához.

Dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke pedig azt mondta, évről évre megugrik azoknak a száma, akik kórházi fertőzést kaptak vagy abban hunytak el, de itthon titkolják az erről szóló adatokat: már 2014-ben is csak a kórházi fertőzéseknek 44 százalékát jelentették az intézmények.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »