Nem tud elég gyorsan alkalmazkodni az Orbánizmus

Nem tud elég gyorsan alkalmazkodni az Orbánizmus

Látszólag kudarcot vallott az Orbán-kormány alkalmazkodási művelete, miután kiderült, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költöztetése NATO-szabályozásba ütközik. A kormány egyébként nagy sietségében a minisztériumi alkalmazottakról is megfeledkezett, – utólag kellett rádöbbenjen, hogy a adminisztráció költöztetése nem csak papírmunka, hanem több ezer embert a családja és otthona oda köt, ahol jelenleg a munkavégzés helye van. A minisztériumi alkalmazottak pedig nem fognak csak azért költözni, mert a kormány hozott egy rendeletet, hogy mostantól az ország másik felében lesz az iroda.

A Honvédelmi Minisztérium költöztetésével más probléma akadt. A kormány nem elég körültekintően választott új helyszínt a HM-nek, mert Székesfehérváron székel a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága (ÖHP). A NATO egyik alapelve, hogy két ilyen fontosságú irányító központ nem lehet egy helyen, mert háború esetén egyetlen támadással meg lehet őket semmisíteni. Ha ennek ellenére is szeretnék ideköltöztetni a Honvédelmi Minisztériumot, akkor előbb az ÖHP-t kellene kitelepíteni.

A kormány éppen ugyanezen megfontolásból akarja vidékre telepíteni a minisztériumokat: ha az állami adminisztráció irányító gépezete térben egy helyen van, egyetlen gyors művelettel el lehet távolítani az éléről a vezetőket, és ettől függetlenül az adminisztráció működik tovább. A NATO által a hatalomból eltávolított kijevi kormány példája mutatja, hogy elég elfoglalni a minisztériumi épületeket és eltávolítani a vezetőket, külföldi hitellel az államgépezet tovább működtethető és semmilyen zavar nem lép fel, elég a maroknyi vezető helyére mást ültetni a minisztériumok élén. Az ukrán minisztériumokban ma is ugyanazok az alkalmazottak dolgoznak, és nekik teljesen mindegy, hogy márciustól nem adóbevételből, hanem IMF-hitelből kapják a fizetést. A vezetők meg amúgy is parlamenti ciklusonként le vannak cserélve, ez egy megszokott dolog a minisztériumokban.

Hírdetés

Érdekes, hogy a kormány külföldről vezérelt “forradalmak” elleni immunizálása épp egy NATO által jelentett akadályban botlik meg. Ugyanis az Orbán-kormány éppen azt a pozíciót akarja felvenni, amivel a mostanra bukott Azarov-kormány is próbálkozott: egyensúlyi politikát akarnak a két nagyhatalom közt. Márpedig, ha a hatalmi elit megpróbálja átmenteni magát a keleti hatalmi tömbbe, abban a pillanatban, ahogy ez a NATO érdekeibe ütközik, az atlantisták ugyanúgy pillanatok alatt tudnának eltávolítani egy Orbán-kormányt, mint ahogy Kijevben is megtették. Az ukrán hatalmi elit még a Fidesz holdudvaránál is görcsösebben kapaszkodott a hatalomba, mégis mindössze kétezer amerikai zsoldos, és 6 hónap kellett az államhatalom megdöntéséhez, a hadsereg pedig végignézte. (Kifejlett belső ellenzékre nem is volt szükség) Az Orbán-kormány abban reménykedik talán, hogy nem fogják eltaposni, ha mindkét nagyhatalom kottájából akar játszani egyszerre?

Hídfő.net


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »