Nem tetszik May kormánya Schulznak

Nem tetszik May kormánya Schulznak

Élesen bírálta az új brit kormány összetételét az Európai Parlament (EP) elnöke csütörtökön. Az oroszok is reagáltak.

Martin Schulz szerint David Cameronéhoz hasonlóan a szerdán hivatalba lépett Theresa May kormányfő kabinetje is inkább a kormányzó brit Konzervatív Párt belső ellentéteinek elsimítását, semmint az ország érdekeit szem előtt tartva jött létre. A kormány összetétele azt mutatja, hogy nagyobb hangsúlyt kap majd a toryk belső összetartása, mint az ország jövőjének alakítása – vélekedett.

Közleményében az EP elnöke úgy fogalmazott, nem szakadt meg a „veszélyes ördögi kör”, és ez kárára lesz az Egyesült Királyságnak és Európának is. Sajnálatos módon ezt eredményezte a szerencsétlen kimenetelű uniós tagságot elutasító brit népszavazás – hangsúlyozta Schulz, hozzátéve, nem az ország jóléte került a politikai döntéshozatal fókuszpontjába, hanem a párton belüli számítgatások. Schulz ugyanakkor hangsúlyozta:

„csakúgy, mint a múltban, ezekben a nehéz időkben is konstruktívan együtt fogunk működni az új brit kormánnyal”.

Európa bizonytalan és nehéz helyzetben van, ezért minden érintett szereplőnek igen felelősségteljesen kell cselekednie – tette hozzá a parlamenti elnök.

Így reagáltak az oroszok Johnson kinevezésére

A Kreml szerint Boris Johnson a külügyi tárca élén tartja majd magát a diplomáciában megszokott szóhasználathoz – így kommentálták Moszkvában csütörtökön azt, hogy Theresa May brit miniszterelnök London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé. Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője arra a kérdésre válaszolt, miképpen viszonyulnak az orosz fővárosban a brit külügyminisztérium új vezetőjének csípős megjegyzéseihez.

Hírdetés

Korábban Johnson a Harry Potter-könyvek egyik alakjához, a kimondottan rosszindulatú, bajkeverő kópéhoz, Dobby házimanóhoz hasonlította Vlagyimir Putyint. Azt mondta az orosz elnökről, hogy „kegyetlen és manipulatív zsarnok”. Dicsérte ugyanakkor azt, hogy Putyin egyértelműen támogatta katonailag a szíriai elnök, Bassár el-Aszad rendszerét. „Ha Putyin csapatai segítettek kisöpörni a mániákusokat (iszlamista szélsőségeseket) a szíriai Palmürából, akkor – habár számomra fájdalmas ezt megállapítani – ez az oroszok javára írandó” – fejtette ki Johnson egy cikkben a The Daily Telegraph brit napilapban. Nem úszták meg csípős kritikáját a világ más politikusai sem, jutott belőle Barack Obama amerikai elnöknek és Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszternek, a demokraták várható elnökjelöltjének is.

Peszkov csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy Johnson korábbi tisztségében semmilyen formában nem befolyásolta Nagy-Britannia külpolitikájának alakítását, és nem képviselte a hivatalos brit álláspontot. „Jelenlegi tisztségének súlya kétségtelenül valamivel más szóhasználatot vált ki majd belőle, sokkal inkább diplomáciai jellegűt” – hangoztatta az orosz elnöki szóvivő.

A kormány

Szerdán lépett hivatalba Theresa May új brit miniszterelnök, aki Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki Nagy-Britannia külügyminiszterévé. Johnson a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb politikusa, aki a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás előtt a brexittábor, vagyis a kilépést pártoló kampánycsoport frontembere volt.

Az eddigi külügyminiszter, az EU-ban maradást pártoló Philip Hammond a pénzügyminiszteri tisztséget kapta, az eddigi pénzügyminiszter, a bennmaradást pártoló tábor frontembere, George Osborne pedig távozik a kormányból.

Theresa May szerda este bejelentette, hogy kormányán belül külön brexitminisztérium jön létre, amelyet a Konzervatív Párt egyik politikusa, David Davis vezet miniszteri rangban. Davis az 1990-es években John Major konzervatív kormányában EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár volt, majd a Konzervatív Párt ellenzéki időszakában az árnyékkormány belügyminiszter-jelölti tisztségét töltötte be.

Theresa May eddigi posztjára, a belügyminisztérium élére Amber Rudd eddigi energiaügyi miniszter került. Michael Fallon védelmi miniszter megtartotta e tisztségét az új brit kormányban is, Liam Fox korábbi védelmi miniszter pedig a nemzetközi kereskedelmi minisztériumot vezeti.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »