Nem tetszik az uniós tagság? Van rosszabb: két forgatókönyv búcsú esetére

Nem tetszik az uniós tagság? Van rosszabb: két forgatókönyv búcsú esetére

A brit közgazdászszakma nagyon nagy többsége szerint hosszú távú – akár évtizedekig érezhető – súlyos károkat okozna a brit gazdaságnak, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként kilépne az Európai Unióból. A brit pénzügyminisztérium két forgatókönyvvel számol kilépés esetén, egyik rosszabb, mint a másik.Olvasói hsz: Gyzoltan írta

-csak a címszavakat olvastam el, ez is bőven elég…
Várható volt, és a trend csak erősödni fog, sorba fognak megjelenni hasonló irományok a közvélemény befolyásolására!
A világuralomra törő globalisták nagyon nem szeretnének még átmeneti vereséget sem szenvedni.., fokozzák a nyomást!
Így Európa, a Kontinens előreláthatóan búcsút mondhat a reménynek, hogy megszabadulhat Anglia nyomasztó terhétől!

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató cég által a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lap megbízásából elvégzett felmérésben – amely az eddigi legnagyobb ilyen jellegű szakmai vizsgálat – 639 közgazdász vett részt, és 88 százalékuk szerint a Brexit – vagyis Nagy-Britannia esetleges távozása az EU-ból – legalább a következő öt évben károsítaná a brit gazdaság növekedési kilátásait. A válaszadók 82 százaléka szerint a Brexit a brit háztartások jövedelmére közvetlenül is negatív hatást gyakorolna.

Akár 20 évig is eltarthat a negatív hatás

A felmérésbe bevont szakértők 57 százaléka súlyos reálgazdasági visszaesést is valószínűsít Brexit esetére: véleményük szerint ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, a brit hazai össztermék (GDP) 3 százaléknál nagyobb mértékben csökkenne a következő öt évben. Mindössze 5 százalék volt azon a véleményen, hogy a Brexit kedvező gazdasági hatásokkal járna.

Brit-EU szakítás?

A válaszadók csaknem háromnegyede szerint a negatív gazdasági következmények nemcsak a Brexit utáni első öt évre korlátozódnának: az így vélekedő 72 százalék 10-20 évig elhúzódó negatív növekedési hatást sem tart kizártnak.

Recesszió jöhet

Hírdetés

A brit közgazdászszakma borúlátó véleménye egybeesik a brit kormány álláspontjával. A kormány tevékenységét szervező és segítő kabinetiroda nemrégiben közzétett 28 oldalas tanulmánya szerint legalább egy évtizednyi bizonytalanságot okozna a brit gazdaságban Nagy-Britannia esetleges kilépése az Európai Unióból. A tanulmány valószínűtlennek nevezte, hogy ha a brit választók júniusban a Brexitre voksolnak, akkor a kilépési feltételekről az uniós szerződésekben szereplő kétévi tárgyalási időszak alatt megállapodásra lehetne jutni. Az elemzés szerint a tárgyalások bonyolultsága miatt a folyamat – és az ezzel járó bizonytalanság – legalább tíz évig, vagy ennél is hosszabb ideig elhúzódna.

A jelentés hangsúlyozta azt is, hogy az EU-szerződésben foglalt kétévi tárgyalási időszak meghosszabbításához a 27 többi uniós tagország egyhangú jóváhagyására lenne szükség. A tanulmány szerint ha ezt csak egy tagállam megtagadja, akkor a kétévi tárgyalási folyamat után úgy szűnne meg Nagy-Britannia EU-tagsága, hogy “semmi más nem lépne a helyébe”, és a brit üzleti szférának az EU-jogszabályok a továbbiakban nem biztosítanák a tagsággal járó kedvezményes hozzáférést az uniós piachoz.

A brit pénzügyminisztérium minap ismertetett még újabb tanulmánya szerint recessziót okozna a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Az elemzés szerint egy ilyen népszavazási eredmény esetén a brit gazdaság növekedése már a referendum utáni második évben 3,6 százalékponttal maradna el a jelenlegi hivatalos előrejelzésben szereplő ütemtől. Mivel arra az évre a hivatalos alapeseti előrejelzés 2,1 százalékos növekedést jósol, recessziót jelentene a növekedés ilyen mértékű visszaesése a prognózishoz képest.

És ez még csak az optimista forgatókönyv

A pénzügyminisztérium hangsúlyozta, hogy ez az “óvatos” forgatókönyv, amely azzal számol, hogy Nagy-Britannia a népszavazás utáni kilépési tárgyalásokon egyezségre jut az EU-val egy kétoldalú kereskedelmi megállapodásról, amely hozzáférést biztosít számára az unió egységes piacához.

A tárca kidolgozott egy borúlátóbb forgatókönyvet is, amely szerint nem sikerül ilyen egyezségre jutni Brüsszellel. A tanulmány szerint ez súlyos gazdasági sokkot okozna, két év alatt 6 százalékponttal csökkentené a brit gazdasági növekedést, vagyis az alapeseti előrejelzéshez képest mély recesszióba sodorná a brit gazdaságot.

privatbankar.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Aktuális, EU, Európai Egyesült Államok, Hírek, Külföld Tagged: Brexit=Nyexit, EU-tagság, globalizmus


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »