Nem tetszik a liberális sajtónak, hogy a magyar kormány kontrollálná a techóriásokat

– A 2022-ben választások elé néző nacionalista magyar kormány kedden bejelentette, hogy jogszabállyal kívánják megakadályozni, hogy a nagy közösségimédia-szolgáltatók a liberális bírálatok nyomán „szándékos, ideológiai” érdekek mentén korlátozhassák bárki online jelenlétét – írta Varga Judit igazságügyi miniszter minapi bejelentésével kapcsolatban a Reuters hírügynökség.

A Reuters hozzátette: Varga Judit korábban a kormánypárti Pesti TV-nek adott interjújában Donald Trump volt amerikai elnök Twitter- és Facebook-oldalának lekapcsolásával vont párhuzamokat, és azt állította: a közösségimédia-cégek a magyar állami vezetők szólásszabadsághoz való jogát is megpróbálják korlátozni. A miniszter szerint a demokrata párti Joe Biden elnökké választását követően a techcégek már Orbán Viktor miniszterelnököt is célba vették, és a „liberálisok” minden eszközt bevetnek majd az Orbán-kormány ellen a 2022-es választások előtt. 

Hírdetés

Az amerikai liberális Washington Post szintén részletekbe menően foglalkozott az üggyel: mint azt a lap munkatársa írta: a magyar ellenzék – amely népszerűsége jelen állás szerint már szorongatja a Fideszt a 2022-es választások kapcsán – a közösségi média felületeit használta, miközben Orbán Viktort azzal vádolják, hogy az ország médiáját a pártjához köthető üzleti körök által felügyeli. A lap rámutatott, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet 2018-as éves jelentése kimutatta, hogy a választásokat „az állami és a kormányzó párt erőforrásainak átfedése és a média elfogultsága jellemezte”. 

A témával a német Der Standard is foglalkozott:  „– Manapság bárki hivatalos, átlátható, korrekt eljárás nélkül kizárható az online térből”  – idézte a lap Varga Juditot, majd a szerző hozzáfűzte: az előző héten Varga azt állította, hogy a Facebook titokban és politikai okokból kevesebb felhasználó számára tette elérhetővé profiljukat. A cég szóvivője cáfolta ezt a Hvg.hu portálnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »