Nem tetszett az iszlamizálás egy brandenburgi fürdő vendégeinek, elkergették a burkiniseket

Nem tetszett az iszlamizálás egy brandenburgi fürdő vendégeinek, elkergették a burkiniseket

A test egészét fedő muzulmán női fürdőruha, a burkini viselése miatt távozásra kényszerítettek egy családot a németországi Brandenburg tartományban egy fürdőből – jelentette hétfőn a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati médiatársaság. A burkini utcai változata, a burka viselete a német nagypolitikában is vitatéma.

Az eset Berlin közelében történt a Bad Sarow nevű üdülőhely fürdőjében, ahonnan egy 23 éve a német fővárosban élő libanoni származású családot kényszerítettek távozásra, mert az anya és egyik lánya burkiniben próbált fürdőzni.

A családanya feljelentést tett "sértegetés miatt". Az RBB-nek elmondta, hogy szidalmazták őket, és egyebek között a fejükhöz vágták, hogy hogyan merészelnek burkiniben megjelenni.

A fürdő munkatársai igyekeztek elsimítani a vitát, és felkérték a családot, hogy legközelebb más öltözékben jöjjenek fürdőzni. Azonban a burkini láttán felháborodott vendégek nem nyugodtak meg, és végül távozásra kényszerítették a családot. A fürdőben egyébként nem tilos burkinit viselni…

A település polgármestere, Anke Hirschmann az RBB-nek azt mondta, hogy “valószínűleg tolerálta volna” a két nő viseletét. Hangsúlyozta, hogy "az emberi méltóság sérthetetlen".

Azonban a fürdőben történt eset azt mutatja, hogy “a méltóságnak két oldala van”, hiszen a két "libanoni származású berlini nő" úgy érzi, diszkrimináció érte őket vallásuk miatt, de azok a fürdővendégek is diszkrimináció áldozatának tekintették magukat, akiket zavart a burkini – mondta a polgármester.

A burka is megosztó

A burkini utcai változata, a burka viselete a német nagypolitikában is vitatéma. A kormányzó CDU/CSU pártszövetség hét tartományi belügyminisztere sürgeti, hogy az egész országban tiltsák be az öltözék nyilvános viselését, de ezt a CDU-s szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere "alkotmányossági aggályokra" hivatkozva elutasítja.

A CDU hétfői berlini elnökségi ülésén résztvevők beszámolóira hivatkozó sajtójelentések szerint hosszan tárgyaltak a kérdésről, és elhatározták, hogy megpróbálnak "kompromisszumos megoldást" kidolgozni. A többi között "megvizsgálják", hogy meg lehet-e tiltani a burkaviselést állami intézményekben.

Az ülésen többen kifogásolták, hogy a burka ügye összekeveredik a közbiztonság erősítésének ügyével, amely az utóbbi hetek támadásai – a würzburgi és ansbachi, menedékkérők által elkövetett iszlamista hátterű merénylet és a tettes "idegenellenes, rasszista meggyőződésének tulajdonított" müncheni vérengzés – nyomán került napirendre.

A burka körül bő egy hete zajló közéleti vitában megszólalt a németországi muzulmán közösség egyik jelentős szervezete, a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának (ZMD) elnöke, Aiman Mazyek is, aki kiemelte, hogy a “belpolitika elburkaizálódása” nem szerencsés, mert elvonja a figyelmet a valóban fontos ügyektől.

Aláhúzta, hogy elenyésző számban viselnek nők Németországban burkát. Mint mondta, bárkivel hajlandó fogadni egy rekesz ayranban – hagyományos török joghurtital -, hogy nem talál egy időben ötnél több burkás nőt a német utcákon és tereken.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »