Nem teljesült Orbán óhaja

Nem teljesült Orbán óhaja

Nem került hazai kézbe a kiskereskedelem, hiába szőtt erről terveket a kormány. Amíg a multik béreket emelnek, addig a kisebbek még a kötelező minimálbér-emelést is alig tudják kigazdálkodni. Sőt vidéken már ellátási nehézségek is vannak. Az elmúlt 10 évben sok tízezer kereskedelmi kisvállalkozás szűnt meg az országban.

Két éve rázta meg Nógrád megyét, a Palócker csődje. A CBA egyik legnagyobb franchise-partnere 86 üzletet vitt a régióban. Egyedül Pásztón és környékén indult újra a bolt a tucatnyi közért romjain. Akad, aki 20 km-t utazik naponta, hogy itt vásárolhasson.

„Amik nálunk vannak boltok, ott nincs annyi minden, mint itt” – mondta egy nő.

A bedőlt CBA hálózat 1300 alkalmazottja közül sokan még most is várják az elmaradt bérüket. Az egyik Hír TV-nek nyilatkozó asszonynak 6 havi járandósággal tartoznak. „Nagyon nehéz ezt feldolgozni, mert mikor az ember 17 évet tisztességgel ledolgozik egy munkahelyen, akkor azt gondolom, hogy joggal várná azt el, hogy megkapja, ami jár” – mondta.

Hírdetés

A nógrádi történet nem egyedi. Az elmúlt 10 évben 30 ezer kereskedelmi kisvállalkozás szűnt meg országszerte. És nem vált valóra a miniszterelnök azon óhaja sem hogy a forgalom nagyobb része a hazai vállalkozások hasznára legyen.

„Egy kiló kenyér forgalmazása, értékesítése, beszerzése náluk többe kerül, mint egy korszerű módszerekkel dolgozó, nagy üzletláncnál. Tehát egyik oldalról kisebb a vásárlóerő, másik oldalról a technológiában nem tudják hozni azt a szintet, amit a többiek” – vázolta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Amíg a multik béreket emelnek, addig a kisebbek még a kötelező minimálbér-emelést is alig tudják kigazdálkodni. A beígért állami segítséget, pedig hiába várják. Fejlesztési támogatás helyett, inkább a nagy áruházláncokat vegzálja a kormányzat. Kevés sikerrel.

„Nem működik, nem védték meg vele a kicsiket. De mondhatnám a vasárnapi zárva tartás kérdését is. Emlékezzen vissza, hogy azonnal beléptették a meghosszabbított nyitva tartásokat! Rögtön léptek. Nem gatyáztak, a kicsik meg szenvedtek vele, mert nyilvánvaló volt, hogy nekik ilyen erejük nincsen” – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

A multik rovására helyzetbe hozott magyar bolthálózat, a CBA feje nemrégiben jelentette be, hogy a jó néhány menő fővárosi üzletét a német Lidlnek adja át.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »