Nem tartották a magyarokat fasisztáknak

Nem tartották a magyarokat fasisztáknak

A több mint 30 ezer főből álló magyar alakulatoknak a német megszállók elleni 1944-es varsói felkelésben betöltött szerepét taglaló könyvet mutattak be vasárnap a Varsói Nemzetközi Könyvvásáron.

Maria Zima lengyel történésszel, a könyv szerzőjével Engelmayer Ákos, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet beszélgetett. Elmondta: Zima aprólékos levéltári munkát végzett, amikor leírta az 1944. augusztus közepétől Varsó környékén állomásozó magyar alakulatok szerepét.

Zima a bemutatón ismertette a magyar egységeknek a kötetben leírt elhelyezkedését, a katonák számát, magatartását. Kimutatta, hogy a magyarok – bár a németek szövetségesei voltak és a német parancsokkal ellentétes magatartás óriási kockázattal járt – kapcsolatokat tartottak fenn a lengyel felkelőkkel, élelmiszert, esetenként fegyvereket is adtak nekik, részt vettek a lengyel szentmiséken is, sőt, a lengyel vallásos énekekhez zenés kíséretet is biztosítottak.

A magyar alakulatoknak hősi halottai is voltak. Néhány magyar katonát a németek végeztek ki, mert azzal vádolták, hogy együttműködött a felkelőkkel. Zima lefényképezte a Varsó környéki magyar hadisírokat is. Engelmayer elmondta: a gondosan ápolt honvédsírok arról tanúskodnak, hogy a helybeliek tisztelik a magyarokat, „nem tartották fasisztáknak őket”.

A levéltárakban feltárt részleteket Zima történelmi kontextusba helyezte, nyomon követte, ahogy a felkelés aktív magyar támogatásáról szóló tárgyalások a felkelő lengyel Honi Hadsereg és a magyar alakulatok élén álló tábornokok között zsákutcába futottak.

A már 1942 óta a náci Németországgal szakítani készülő magyaroknak a lengyelek ugyanis nem tudták szavatolni, hogy a nyugati hatalmak és a Vörös Hadsereg szövetséges erőként kezelik majd Magyarországot. A Varsó környékén állomásozó magyarok mégis jelentős segítséget nyújtottak a felkelőknek – derül ki Zima munkájából.

Magyarország díszvendégsége

A varsói nemzeti stadionban csütörtökön nyílt meg a könyvvásár, amelyen vasárnap estig 24 ország több mint 800 könyvkiadója képviselteti magát. Az idei könyvvásár díszvendége Magyarország. A nagy látogatottságnak örvendő magyar standon több mint 20 magyar mű mutatkozik be új lengyel fordításban, 13 magyar kortárs szerző tart író-olvasó találkozót, de az olvasóközönségnek a klasszikusok újonnan kiadott fordításait is bemutatják.

A magyar programokat nagy figyelem kísérte – értékelte az MTI-nek a könyvünnepet értékelve a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója. Tischler János kiemelte: a könyvvásárlók rendkívüli érdeklődését keltette fel Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényének képregényváltozata.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »