Nem tartanak gázellátási gondoktól a sógorok

Nem tartanak gázellátási gondoktól a sógorok

Az OMV biztosítva látja Ausztria gázellátását, mert a következő, októbertől jövő szeptemberig tartó szezonra már lekötötte a szükséges szállítási kapacitást és földgáz mennyiséget – mondta el Alfred Stern vezérigazgató csütörtökön az APA hírügynökségnek adott interjúban. Az osztrák energiaipari konszern az év első felében jelentősen növelte bevételét és nyereségét. 

Bár az orosz Gazprom csoport jelenleg nem szállítja a szerződésben rögzített gázmennyiséget, „a jelenlegi helyzetben teljes mértékben képesek vagyunk ellátni ügyfeleinket és közben a tározókat is tölteni” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A következő szezonra nemcsak a gázvezeték-kapacitásokat biztosították, hanem a szállítási kapacitás kitöltéséhez szükséges gázmennyiséget is – tette hozzá. 

„Németországban az Északi Áramlat-1-en keresztül a szállítások a normál mennyiség 20 százalékára csökkennek. Ausztriába a normális mennyiség 40 százaléka érkezik” – mondta Stern, hozzátéve, hogy ez több, mint amennyi az Északi Áramlat-1 gázvezeték általános felújítása alatt jött.

Az osztrák gázellátás biztonságos

– hangsúlyozta az OMV vezére. „Mivel a nyári kereslet alacsonyabb az éves átlagnál, a jelenlegi helyzetben teljes mértékben képesek vagyunk ellátni ügyfeleinket, és továbbra is tudjuk tölteni a tározókat. Az OMV gáztárolói, amelyek az osztrák tárolókapacitás mintegy negyedét teszik ki, már több mint 80 százalékban megteltek” – mondta.

Az OMV maga is termel földgázt Ausztriában, ami a vezérigazgató elmondása szerint az osztrák gázigény mintegy hét százalékát teszi ki.

Hírdetés

Az OMV a következő szezonra (október-szeptember) már lekötötte magának a szükséges 40 terawattórányi (TWh) szállítási kapacitást Németország és Olaszország irányából, valamint a szállítandó gázmennyiséget is.

Részletezte, hogy az OMV Norvégiában is termel gázt, ahol részesedése van a gázmezőkben.

Ezen kívül ellátási szerződései vannak a norvég Equinor gázipari vállalattal, hosszú távú kapacitásai a rotterdami LNG-terminálon, valamint hosszabb távú szerződése Katarral, hogy cseppfolyósított gázt szállítson Rotterdamba. „Ez a 40 TWh azért fontos, mert lehetővé teszi számunkra, hogy fedezzük az összes OMV szállítási kötelezettséget, amelyet ma ténylegesen a Gazprom-szerződések alapján szállítunk” – mondta el az OMV vezérigazgatója.

Az OMV az első fél évben nagymértékben profitált a piaci bizonytalanságból,

a magas olaj- és gázárakból, és nagyjából megduplázta bevételét és nyereségét. A második negyedévben a rendkívüli tételek előtti (készlethatásokkal kiigazított) üzemi eredménye rekordszintű, 2,9 milliárd euróra emelkedett. Az anyavállalat részvényeseire jutó, egyszeri tételek előtti nettó nyereség 1 milliárd euróról 1,4 milliárd euróra nőtt. Az egy részvényre jutó nyereség megduplázódott az első fél évben, 3,90 euróról 7,63 euróra. Mindhárom üzleti szegmens hozzájárult ehhez a jó eredményhez, leginkább az olaj- és gázágazat, de a finomítói üzletág, valamint a vegyipar és az alapanyaggyártás is.

Az OMV az idén 100 dollár feletti átlagos Brent olajárral számol, szemben a 95 dolláros korábbi becslésével.

Az idei átlagos gázár megawattóránként (MWh) várhatóan 45 euró körül lesz, szemben a tavalyi 16,5 euróval.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »