Nem találja ki, melyik a Föld legnagyobb élőlénye

Az oregoni Blue Mountains alatt valami hatalmas és őskori dolog rejtőzik. A Föld legnagyobb feljegyzett élőlénye, amely több mint 200 kék bálnát nyom, ennek ellenére a gyakorlatlan szem számára szinte láthatatlan. Ez a lény a genetikailag egynemű példánya a sötétpikkelyes tuskógombának (Armillaria ostoyae), amely évezredek óta növekszik.

Az „óriásgombaként” is emlegetett gombafaj közel négy négyzetmérföldet foglal el a Malheur Nemzeti Erdőben, és tömege talán 7500 tonna (egyes becslések szerint akár 35 000 tonna is lehet) – írja az Origo.

A gomba valószínűleg részben a 20. századi erdőgazdálkodás által teremtett körülményeknek köszönhetően érte el rekordméreteit.

Hírdetés

A gomba továbbra is növekszik, és főként a föld alatt, vékony szálak hálózatában, az úgynevezett micéliumokban terjeszkedik. Ahogy a gomba terjed, a fák kérge alatt rejtőzködve a fákba is beköltözik.

Ezután lassan felfalja gazdatestét, gyakran elpusztítja a fát, majd évtizedekig emészti a holt fát.

A tuskógomba több mint egy alattomos parazita: a gyengélkedő, veszélyeztetett erdők, a tüzekvisszaszorításának nem szándékolt következményei és az ökoszisztéma egészségének helyreállítása jelentette kihívás szimbóluma.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »