Nem szúr szemet a román hatóságoknak a szász alapítvány által működtetett erdélyi gazdaságfejlesztési program

Nem szúr szemet a román hatóságoknak a szász alapítvány által működtetett erdélyi gazdaságfejlesztési program

Csendben, a sajtó érdeklődési körén kívül működik Brassó megyei székhellyel az erdélyi szász közösség boldogulását gazdaságfejlesztési programokkal is támogató Saxonia Alapítvány. Eddig mintegy ezer, zömmel dél-erdélyi cég kapott németországi kormányzati forrásokból is származó kamatmentes hitelt. Az alapítvány elnöke szerint Klaus Iohannis államfő régebben sem érdeklődött a német közösség gazdasági gondjai iránt.
Viszonylag kevesen ismerik Erdélyben a barcarozsnyói (Brassó megye) székhelyű Saxonia Alapítvány tevékenységét. Az erdélyi szászok szociális és gazdasági támogatására létrehozott nonprofit szervezet közel három évtizede közvetíti a német kormány költségvetési támogatását és a Németországban élő szász szervezetek adományait az erdélyi szászok irányába.

A román sajtóban nem esik szó a szervezetről, annak tevékenységéről, működését a román politikusok nem vitatják, nem firtatják,

szemben az erdélyi magyarság gazdasági támogatására négy évvel ezelőtt létrehozott marosvásárhelyi székhelyű Pro Economica Alapítvánnyal, amelyet diszkriminációval vádolnak, mert úgymond a magyar kisebbséget támogatja.

A kettős mérce azért is elgondolkodtató, mert az 1989-es rendszerváltás után számbelileg drasztikusan megfogyatkozott szász közösség tagjait (a 2011-es népszámlálás idején 36 ezren vallották magukat német nemzetiségűnek Romániában) az utóbbi három évtizedben a Saxonia Alapítvány is átfogó gazdaságfejlesztési programmal támogatta.

A munkáját német alapossággal és csendben végző Saxonia Alapítványt nem zaklatják tehát a román újságírók. Az alapítvány hírverése elenyésző. Aki ráakad a honlapjára, az egy szerény internetes felületen szerez tudomást létezéséről és programjairól. A honlap tanúsága szerint elsősorban idős szász embereknek nyújtanak szociális segítséget, de ha az érdeklődő tovább keres, akkor a német–román nyelvű weboldal egyik alkönyvtárában német nyelven ráakad a gazdasági támogatások hírére is.

Hírdetés

A honlap szerint a gazdasági támogatásra szánt alapok a Német Szövetségi Köztársaság költségvetéséből származnak a romániai német kisebbség számára érkező támogatásként.

Ezekre azonban nemcsak a német kisebbség tagjai jogosultak, hanem minden olyan vállalkozó, aki kapcsolatban áll a német közösséggel Fehér, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben és Hunyad megyében. Támogatást ugyanakkor az kaphat, aki megfelel a jogosultsági kritériumoknak. A rövid tájékoztató szerint legfeljebb 35 ezer euró értékű projektek finanszírozhatók. A pályázati összegek termelési és felszerelési források beszerzésére használhatók.

Az alapítvány honlapja nem tér ki arra, hogy mit takar a „más nemzetiségű vállalkozó, aki kapcsolatban áll a német kisebbséggel”.

Erről Klaus-Harald Sifft, a Saxonia Alapítvány ügyvezető igazgatója a Krónikának azt mondta, a gazdasági segítségnek kezdettől fogva az a célja, hogy az erdélyi vállalkozók – nemzetiségi hovatartozástól függetlenül – munkahelyeket teremtsenek. „A támogatottak egy része valóban a szász közösség soraiból kerül ki: célunk az, hogy Erdélyben, szülőföldjükön maradjanak. Ugyanakkor gondoljunk arra, hogy sok szász nemzetiségű munkavállaló román vállalkozók cégeinél dolgozik. Amennyiben ezek a pályázó cégek megfelelnek az alapítvány által követelt támogatási feltételeknek, a vállalat hozzájut a finanszírozáshoz, ami gyakorlatilag kamat nélküli visszatérítendő hitel” – fogalmazott a barcarozsnyói szervezet vezetője.

A Saxonia Alapítvány programja Erdélynek csak egy részét fogja át, a feltüntetett megyéken kívül, más régiókból nem lehet pályázni.

A programbeli támogatásokat a partiumi sváb közösségek sem igényelhetik. A szász lakosság nagyarányú fogyása következtében az elnök szerint a pályázatok mintegy 70 százalékát román vállalkozók, 20 százalékát magyarok és 10 százalékát szász cégtulajdonosok nyerik el.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »