Nem szeretnének több külföldit Bezenyén

Nem szeretnének több külföldit Bezenyén

A cas.sk portál információi szerint népszavazást terveznek a magyarországi Bezenyén.

A szlovák-magyar határ közelében fekvő magyarországi községben az utóbbi években egyre több szlovák is ingatlant vásárolt és a helyiek attól  tartanak, hogy ez az „érdeklődés” idővel megváltoztatja a település nemzetiségi viszonyait.

A postaládákban magyar és szlovák nyelvű szórólapok tájékoztatják a polgárokat a tervezett népszavazásról, amelynek állítólag a helyi polgármester, Márkus Erika a kezdeményezője.

Hírdetés

Ő ezt cáfolja, ugyanakkor nem kívánta közölni, hogy ki kezdeményezte az akciót. 

A cas.sk ellátogatott a „festői” településre, ahol a szlovákok mellett őslakos horvátok is élnek. Megkérdeztek egy 12 éve a faluban letelepedett idősebb szlovák nőt, aki bevallása szerint ennyi idő alatt sem tanult meg magyarul, és meglepte a népszavazás terve, mivel eddig békésen megfértek egymás mellett. Szerinte a polgármester áll az egész ügy hátterében.

A szórólapon több ok is szerepel, hogy miért van szükség a népszavazásra. A tervezett lakótelep mellett azzal is érvelnek, hogy a szlovákok beáramlása miatt megnőtt a bűnözés, de a kulturális eltérések megzavarják a nemzetiségek zavartalan együttélését is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »