Nem sokáig marad alpesi ország Ausztria?

Nem sokáig marad alpesi ország Ausztria?

A klímaváltozás Ausztriára gyakorolt hatását vizsgáló első jelentés, amelyet az Osztrák Éghajlat-változási Munkacsoport (APCC) készített egy nagyobb tanulmány részeként, rámutat, hogy a változások több szélsőséges időjárási jelenséget is előidéznek, amelyek áradásokat, hőhullámokat, egészségi problémákat okoznak, s hatással vannak a mező- és erdőgazdálkodásra, a turizmusra és a biodiverzitásra a közép-európai országokban. A jelentés több mint 240 osztrák klímakutató hároméves munkájának eredménye.

„A klímaváltozás valós dolog, és súlyosan érint bennünket” – mondta a jelentés szerdai ismertetésekor Ingmar Höbarth, az Osztrák Klíma- és Energiaalap vezetője. Az 1980 óta eltelt több mint harminc évben az ausztriai átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett, e periódus alatt a globális átlagnövekedés 0,5 fok volt.

Hírdetés

A jelentés szerzői szerint amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az ország átlaghőmérséklete várhatóan további 3,5 fokkal növekszik 2100-ig. Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter nagyon kijózanítónak nevezte az eredményeket, és hangsúlyozta, tévednek, akik azt állítják, hogy nem az emberi tevékenység a legfőbb oka a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének.

Rupprechter elmondása szerint a kormány jelenleg adaptációs stratégiák kialakításán dolgozik –  egyebek mellett hatékony árvízvédelmi intézkedéseken –, és ő maga jelentős potenciált lát az elektromos mobilitásban, valamint a hidrogénmeghajtású autókban is.

Az osztrák kabinet várhatóan a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékos visszaszorításának támogatói között lesz az Európai Tanács októberben esedékes következő ülésén.Ausztriát alpesi országként különösen súlyosan érinti a klímaváltozás – derült ki egy Európára kiterjedő tanulmány részeként született osztrák jelentésből, amely szerint az országban majdnem két Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet 1880 óta, szemben a globálisan tapasztalt 0,85 fokos átlagnövekedéssel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »