"Nem piszkolom be a kezeimet" – eltiltották az algériai dzsúdóst, mert nem állt ki zsidó ellenfele ellen

"Nem piszkolom be a kezeimet" – eltiltották az algériai dzsúdóst, mert nem állt ki zsidó ellenfele ellen

Az algériai cselgáncsozó, Feti Nurin úgy döntött, nem áll ki az izraeli ellenféllel esedékes meccsére a tokiói olimpián.

A kilencedik helyen rangsorolt Nurin a második meccsén találkozhatott volna az izraeli Tohar Butbullal, de ahogy a 2019-es világbajnokságon, úgy a tokiói olimpián is úgy döntött, nem áll tatamira Butbul ellen.

Nem volt szerencsénk a sorsolással. Izraeli ellenfél jutott, ezért döntöttünk úgy, hogy Feti nem áll ki a mérkőzésre. Ez a jó döntés

– nyilatkozta Amar Ben Jaklif, Nurin edzője.

Hírdetés

Nurin ehhez annyit tett hozzá, hogy rengeteget dolgozott, hogy kijusson az olimpiára, és sokkhatással ért fel számára, amikor kiderült, hogy Butbul lesz az ellenfele.

„Nem piszkolom be a kezeimet. A döntésem végleges, a palesztinok ügye fontosabb egy meccsnél” – mondta az algériai dzsudoka.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség mind Nurint, mind az edzőjét felfüggesztette, míg az Algériai Olimpiai Bizottság mindkettőjük akkreditációját megvonta, és hazaküldik őket. Az első fordulóban erőnyerő Butbul így a második körben a szudáni Mohamed Abdalrasoollal találkozik.

Történt már hasonló eset a sportágban, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség 2023-ig felfüggesztette az iráni sportolókat, miután az iszlám ország egyik cselgáncsozója nem volt hajlandó tatamira lépni egy izraeli rivális ellen.

A 2016-os riói olimpián is akadt egy botrány a cselgáncstornán, az egyiptomi Iszlam el-Sehabi nagy vihart kavart azzal, hogy nem fogott kezet Or Sassonnal, miután izraeli ellenfele legyőzte őt a +100 kilogrammos súlycsoport első körében.

(24)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »