Nem mindenki örül a béremelésnek

Nem mindenki örül a béremelésnek

Megállapodtak a minimálbér emeléséről, előkerült Pharaon ujjlenyomata, Merkel negyedszerre is kancellár szeretne lenni. A Hír TV heti összefoglalója.

Orbán: Huszonhat éve nem volt részünk ilyen pillanatban

Személyesen a miniszterelnök írta alá a kormányzati ciklus végéig szóló bérmegállapodást a szakszervezetek és a munkáltatók képviselőivel. Orbán Viktor a ceremónia után arról beszélt, hogy Magyarországon ma már megéri dolgozni. Cégvezetők túlélést emlegetnek, és a versenyképesség csökkenésétől tartanak. Jövőre a minimálbér 15, a szakmunkás-minimálbér pedig 25 százalékkal nő. A társasági adó mértéke egységesen 9 százalékra csökken, a munkáltatói járulék pedig 5 százalékponttal lesz alacsonyabb. 2018-ban a minimálbérek újabb 8, illetve 12 százalékkal emelkednek, a járulék pedig további 2 százalékponttal csökken.

Megválasztották az Ab új tagjait és elnökét

A parlament titkos szavazáson választotta meg az Alkotmánybíróság négy új tagját és a testület elnökét, Sulyok Tamást is. Az elnököt, ahogy a tagokat is, a képviselők kétharmada támogatta, Sulyok Tamásra viszont a kormánypárti 131 szavazaton és az LMP 5 voksán kívül még egy szavazat érkezett az ellenzék soraiból.

A Jobbik szerint Fidesz–LMP paktum született az új alkotmánybírák megválasztásával. Az ellenzéki párt frakcióvezető helyettese a Hír TV reggeli műsorában egyébként jó munkát kívánt a megválasztott jelölteknek.

Eltűnt az Aulich utcai lakás adásvételi szerződése

Nem találja a belvárosi önkormányzat az Aulich utca 3. szám alatti, harmadik emeleti lakás adásvételi szerződését. Ez az a ház, ahol Rogán Antal és Kertész Balázs mellett Habony Árpádot is látták. Az Index írta meg, hogy az ügyvéd kezében érnek össze a Rogánhoz kötődő érdekháló szálai, és ő az, akinek a közreműködésével korábban tökéletesítették a belvárosi ingatlaneladási gyakorlatot. Az ingatlan korábban az önkormányzat tulajdonában állt, de most a Magyar Narancs hiába próbálta kikérni az adásvételi szerződést, az V. kerület szerint ugyanis a dokumentum nem található az irattárban.

Magyarország a szegény lakástulajdonosok országa

Tovább nő a lakhatási szegénység néhány civil szervezet szerint. A bérlakások építését szorgalmazó kutatók azzal érvelnek, hogy a piaci árak megfizethetetlenek. Aki elfogadható helyen szeretne bérelni, annak néha ételre sem jut. De olyan is van, aki a saját lakásában koplal. Az érintettek a kormánytól várnának megoldást, és újabb lakások építését sürgetik.

Folytatódik a devizahitelesek harca

Európai színtéren folytatódhat a devizahitelesek harca a bankokkal. Az Európai Bíróság ugyanis kimondta, hogy lényeges szerződési feltételek eltitkolása esetén sem költséget, sem kamatot nem számíthatnak fel a bankok. A november 9-én született határozat most került napvilágra. Léhmann György ügyvéd a Magyar Nemzetnek azt mondta: az uniós irányelv annyira részletes szabályokat ír elő kötelező tartalomként, hogy azok nagyon sok esetben hiányoznak a magyar ügyfelekkel kötött devizahitel-szerződésekből.

Az Országgyűlés elfogadta a kormány őszi adócsomagját

Egyebek között emelkedik a kisadózó vállalkozások tételes adójának bevételi határa, egyszerűsödnek az egészségügyi hozzájárulás szabályai, az adóhatóság pedig a jövőben szankcionálás helyett szakmai segítségnyújtással támogatja a hibázó adózókat.

Jogerős: Dopeman művészi kritikából rugdosta Orbán Viktor szobrát

Hírdetés

Büntetlenül lehet rugdosni a miniszterelnök ledöntött szobrát, a bíróság jogerősen felmentette a garázdaság vádja alól a Dopeman néven ismert zenészt.

Ghaith Pharaon mégsem Lázár János

Egy hét alatt valahonnan előkerült Magyarországon az amerikaiak által körözött szaúdi üzletember ujjlenyomata.

Pharaon-ügy: beosztottja cáfolja Szijjártó Pétert

Minisztert cáfol egy beosztott. A Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetője nem tud arról, hogy ők hozták össze a Quaestor-vezért Magyarország legismertebb szaúdi üzletemberével, Ghaith Pharaonnal. Szijjártó Péter miniszter ennek épp az ellenkezőjét állítja. Ellenzéki politikusok újabb vizsgálatokat sürgetnek a napról napra szövevényesebb ügyben.

Egy stadion ára megy el a letelepedési kötvényekre

Egyre többet bukik az állam a letelepedési kötvényeken – írja a Magyar Nemzet. A lap emlékeztet, hogy a törvény szerint a kötvény után akkor is legalább 2 százalékos kamat jár, ha a piacon olcsóbban is pénzhez lehet jutni. A magyar állam ma már bőven a 2 százalékos kamathatár alatt kap hitelt a pénzpiacon. A Magyar Nemzet számításai szerint egy kisebb stadion árát fizeti rá lassan a letelepedési kötvényre a költségvetés. Az állampapírt gazdag bevándorlók veszik, akik a pénzükért cserébe magyarországi letelepedést kapnak öt évre az egyébként migrációellenes Orbán-kormánytól.

Panasszal élhet Ausztria Paks miatt

 

Panasszal élhet az Európai Bíróságnál Ausztria, ha Brüsszel hivatalosan is jóváhagyja a paksi bővítés állami támogatását – ezt az osztrák alkancellár mondta. Az atomerőmű felújításával kapcsolatban a múlt héten zárta le a kötelezettségszegési eljárást az Európai Bizottság. A vizsgálat azért indult, mert Magyarország versenyeztetés nélkül ítélte oda a két új blokk építésére és két másik korszerűsítésére vonatkozó megbízást.

Meghalt Fidel Castro

 

Meghalt Fidel Castro. Kuba egykori kommunista vezetője több mint fél évszázadig állt a karibi szigetország élén. 2008-ban egészségi állapota miatt testvérének, Raúl Castrónak adta át a hatalmat. Irányítása alatt lett Kuba kommunista pártállam. A volt diktátor a hatalom átadása után visszavonult a napi politikától, de a szigetországba látogató külföldi vezetőkkel még találkozott. Fidel Castro 90 éves volt. Halála után kilencnapos gyász kezdődött Kubában.

Fillon vs. Juppé: elnökjelöltet választanak a franciák

Vasárnap választják meg a jobboldali elnökjelöltet Franciaországban. Volt miniszterelnökök csatája a francia jobboldali előválasztáson. Mindkét jelölt irányított már kormányt, Francois Fillon Sarkozy, míg Alain Juppé Jacques Chirac elnöksége alatt.

Menekültekkel fenyegetőzik Erdogan

Hárommillió menekült előtt nyitja meg a határokat Törökország az unió felé, ha a közösség továbbra is törökellenes nyilatkozatokat tesz. Ezután a halálbüntetés visszaállításáról is beszélt a török elnök.

Merkel negyedszer: „igazán nincs más alternatíva”

Hivatalosan is bejelentette Angela Merkel, hogy negyedszer is indul a kancellári tisztségért. A szövetséges bajor miniszterelnök már jelezte, hogy támogatja Merkel újraindulását. A Hír TV-nek nyilatkozó külpolitikai szakértőt nem lepte meg a kancellár döntése. A legfrissebb kutatások szerint a németek többsége támogatná, hogy folytassa munkáját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »