Nem mi vagyunk, Jézus a szilárd pont – Szenvedélybetegek zarándokoltak Máriagyűdre

Nem mi vagyunk, Jézus a szilárd pont – Szenvedélybetegek zarándokoltak Máriagyűdre

21. alkalommal rendeztek hálaadó szentmisével egybekötött közösségi összejövetelt szenvedélybetegek és hozzátartozóik részvételével szeptember 11-én a máriagyűdi bazilikában. Fazekas György, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkipásztorának elmélkedése nem csak a szenvedélybetegeket szólította meg. A szentmisén koncelebrált Keresztes Andor, a kegyhely plébánosa.

A szertartáson a tizenöt településről, köztük Alsószentmártonból, Budapestről, Erdőkertesről, Harkányból, Kaposvárról, Kovácshidáról, Mohácsról, Pécsről, Siklósról, Szederkényből, Székesfehérvárról, Székelyszabarról és Vokányról érkezett résztvevők hálát adtak szabadulásukért szenvedélyeik rabságából, és jelképesen az oltárra helyezték szívüket, Jézustól kérve gyógyulást önmaguk és hozzátartozóik számára. A liturgián jelen volt Siklós város polgármestere és alpolgármestere is.

A Szentírásból olvasott, a sziklára épített házról szóló jézusi példabeszéd valóra vált, jó néhányan megtapasztaltuk ezt az életünkben – kezdte a szentmise homíliáját Fazekas György, a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkipásztora –, és a gyógyulás óta jó gyümölcsöket tudunk teremni.

Az igazi gyógyulás akkor történik meg az életünkben, ha Jézushoz kapcsolódunk, ha ő lesz az alapunk. Szilárd, mint a föld mélyén rejtező szikla, amely biztosan megtartja a rá épített házat, szikla, amelyre az életünket építhetjük – emelte ki elmélkedésében a liturgia szónoka. – Jézus életében a szilárd alap, amely meghatározta az életét, mely egészséges közeget biztosított számára, a családja volt. Ezt tükrözi felnőtt élete, amikor figyelt az emberekre, meghallgatta, elfogadta őket, jót tett velük, és nem várt érte köszönetet, mert ezt hozta magával otthonról. Jézus életének másik szilárd alapja a hite volt, személyes, mély, bensőséges kapcsolata az Atyával, akiről a korábbi, büntető Isten helyett a szerető Isten képét vetíti elénk.

Hírdetés

Gyermekként először a szüleink – akármilyenek is – határozták meg az életünket, akik igazodási pontot adtak számunkra. Később a választott példaképünk határozta meg a gondolkodásunkat, életvitelünket. Felnőttkorban saját magunkról gondoljuk, hogy szilárd alap vagyunk, aki képes megoldani a problémákat. Amikor pedig vihar kerekedik az életünkben, rádöbbenünk, hogy nem mi vagyunk, hanem Jézus a szilárd pont, aki eljött és megszabadított minket a betegség rabságából, akire építhetjük az életünket. Ő az alap, hozzá kell igazodni, őt kell szemlélni, őt kell figyelni – hangsúlyozta Fazekas György.

Életünk során sokszor és nagyon könnyen magával ragad minket a világ zaja, könnyen másfelé fordulunk Istentől, könnyen visszatérünk régi életünkhöz, a bálványok imádásához, és azt gondoljuk magunkról, hogy mi magunk vagyunk a sziklakemény alap. De ha újra és újra Isten szándéka szerinti irányba rendezzük az életünket, és őt tekintjük az alapnak, az ő útján járva hozzá igazítjuk az életünket, akkor vele boldogan élhetünk és jó gyümölcsöket teremhetünk – zárta szentbeszédét a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkipásztora.

A liturgia után előadáson és személyes tanúségtétellel összekapcsolt csoportos beszélgetéseken, valamint zenés áhítaton vettek részt a zarándokok a máriagyűdi kegyhelyen.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »