Nem maradtak az út szélén

Nem maradtak az út szélén

Matolcsy György jegybankelnök rokona, Giró-Szász András volt kormányszóvivő bizalmasa, valamint jelenlegi és volt fideszes képviselők is jelentős, többmilliós összegekhez jutottak a Külügyminisztérium felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től – tudta meg lapunk. Szijjártó Péter külügyminiszter közben igyekszik titkolni az állami vállalat üzemeltetésének részleteit, és egyebek közt az iraki, iráni vagy éppen kambodzsai cégadatbázishoz irányítja az érdeklődőket.

Bár a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt.-t azzal a céllal hozták létre, hogy a magyar vállalkozások számára biztosítson külföldi üzleti lehetőségeket, kiderült, az állami társaság busás hasznot hajt a kormányközeli holdudvarnak is. A Magyar Nemzet megtudta, hogy a meglehetősen átláthatatlan módon működő társaság kifizetési listáján több, a Fideszhez köthető személy, illetve Matolcsy György jegybankelnök rokona is feltűnik. Az MNKH Zrt. honlapjára ugyanis felkerültek a társaság szerződéseinek listái, bár a jelek szerint gondosan ügyeltek arra, hogy ne lehessen könnyen rájuk találni. Erre minden okuk meg is lehetett, hiszen a listákból kiderül, hogy a kereskedőház – amelynek tulajdonosi jogait a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja – nem fukarkodott a kifizetésekkel.

Szerződést kötöttek például Matolcsy György jegybankelnök rokonával, Matolcsy Mátyással, aki két és fél éven át adott tanácsokat az MNKH Zrt.-nek, negyedévente közel egymillió forint fizetésért. A szakértőnek vélhetően jól jött a kereskedőház ajánlata, ugyanis a sajtó 2013 májusában írta meg, hogy Matolcsy Mátyásnak megszűnt a megbízatása a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM), mégpedig két hónappal azután, hogy Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére távozott a miniszteri székből. Az MNB-elnök hozzátartozójával 2013 júniusában kötött szerződést az MNKH Zrt., vagyis körülbelül egy hónappal azután, hogy felmondott neki az NGM. Szerződése a múlt év végén szűnt meg, addig csaknem tízmillió forintot kapott.

Nem járt rosszul Lengyel Zoltán volt fideszes képviselő sem, akit bár a nagyobbik kormánypárt korábban kizárt a tagjai közül, úgy tűnik, mégsem hagyták az út szélén.

Az egykori országgyűlési képviselővel idén januárban kötött tanácsadói szerződést az MNKH Zrt., amiért havonta 800 ezer forintot kap a volt politikus. Lengyel akkor vált ismertté, amikor 2009-ben jogerősen nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság. A politikust rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszakban, könnyű testi sértésben és becsületsértésben találták bűnösnek. A képviselőt rendőrök akarták igazoltatni Budapesten, de nem voltak nála iratok, és nem működött együtt, ezért elő akarták állítani a kapitányságra. Dulakodás kezdődött, miközben a képviselő és az egyik rendőr is megsérült. Lapunk megkeresésére Lengyel elismerte, hogy az állami vállalatnak dolgozik.

Nem tudtuk utolérni viszont Hajdu Petrát, aki korábban a Kormányzati Információs Központ sajtófőnökeként dolgozott Giró-Szász András volt kormányszóvivő irányítása alatt. Ő még nagyobb összeget tesz zsebre rendszeresen az MNKH Zrt.-től. Az állami cég havonta egymillió forintot fizet Hajdunak, aki az Egyesült Államokban, Coloradóban folytat úgynevezett ügynöki tevékenységet és nyújt kereskedelmi szolgáltatásokat az állami vállalatnak. Az egykori sajtófőnököt levélben kerestük, ám lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Hírdetés

Kiderült ugyanakkor, hogy a jelenleg aktív képviselők között is van olyan, aki a kereskedőháznak végzett munkájával egészíti ki képviselői fizetését. Az MNKH Zrt. havonta 400 ezer forintért alkalmazza szakértőként Lánszki Regőt is, aki a fővárosi II. kerület fideszes képviselője. Ő a budapesti műszaki egyetemen végzett építészmérnökként, így innovációs szakértőként kapott megbízást a cégtől. S ha már szakértőkről van szó, a társaság szerződései közt megtaláltuk Nógrádi György nevét is, aki kérdésünkre elismerte, hogy dolgozik az MNKH Zrt.-nek. A „biztonságpolitikai szakértő” félmillió forintért ad szakmai tanácsokat a cégnek. Ő az Indexnek tavaly adott interjúja miatt került kínos helyzetbe. A portál ugyanis utánajárt Nógrádi önéletrajzának, amelyből többek között az derül ki, hogy a szakértő egy máig nem létező egyetem rektorhelyettesi posztját is betölti.

A Fidesz frakciójából kizárt Lengyel Zoltán is tanácsadóvá vált Fotó: MN-archívum

Az MNKH Zrt. szerződéseinek listájára egyébként nem könnyű rátalálni. A társaság weboldalának legalsó sorában a „szakmai információk” alatt, a fontos adatokhoz képest elrejtve találhatók meg a megállapodások. Ráadásul a feltöltött fájlokat a hétköznapi felhasználók sem letölteni, sem kinyomtatni nem tudják. Fény derült arra is, hogy nem csupán az MNKH Zrt. honlapján nehéz kiigazodni, de a tulajdonosi jogokat gyakorló külügyminiszter sem igyekszik tisztázni a meglehetősen nehezen átlátható társaság működését. Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője a minap írásban kérdezte Szijjártó Pétert a részvénytársaságról. Többek közt arról érdeklődött, hogy mely országokban, milyen postacímen és mekkora költségvetéssel működteti kirendeltségeit az MNKH Zrt.

Szijjártó azonban meghökkentő válaszokat adott. Szerinte aki kíváncsi az amúgy közpénzből működő külföldi kereskedőházak postacímeire vonatkozó adatokra, az az adott célország cégnyilvántartásában találhatja meg azokat. Tehát a külügyminiszter vagy elhallgatná, vagy nincs tisztában azzal, hol működnek ezek a társaságok. Ráadásul tájékozatlanságára utal, hogy az általa említett 28 kereskedőház közül hét esetében hiába keresnénk a célország adatbázisában a működtető vállalkozást, ugyanis hét kereskedőházat magyar cégek üzemeltetnek az MNKH Zrt. oldalára feltöltött szerződéslisták alapján. Ezek a vállalkozások pedig nem adtak meg külföldi postacímet.

A külügyminiszter válaszolt a költségvetésre vonatkozó kérdésre is. Eszerint a kereskedőházakra csillagászati összegeket költenek. Noha 2013-ban még nem került pénzbe üzemeltetésük, 2014-ben már csaknem félmilliárd forintot költöttek erre a célra, tavaly pedig 2,6 milliárd forintot emésztett fel a rendszer működtetése. A Magyar Nemzet idén áprilisban számolt be arról, hogy több mint tízmilliárd forintot költ az állami társaság új kereskedőházak létesítésére. Az MNKH két pályázatot írt, eszerint pedig a szerződések kezdő dátuma június 30., azaz a mai nap, ám a Közbeszerzési Értesítőben eddig nem jelent meg, hogy a pályázatot bárki is elnyerte volna, de a határidejét sem módosították.

A két pályázat közül egyébként a nagyobbik keretében – erre alig kevesebb mint nettó hatmilliárd forintot költenének – 47 partnerirodát, egy regionális irodát és négy úgynevezett kompetenciaközpontból álló kereskedőházi partneriroda-hálózat kiépítését tervezi az MNKH Zrt. A kisebbik pályázat keretében – amire több mint nettó 3,3 milliárd forintot költhetnének – kereskedelemfejlesztési és úgynevezett promóciós központot hozna létre Törökországban a társaság. Úgy tűnik, az ügyben egyelőre marad a találgatás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »