Nem magától találta ki az ÁSZ, hogy meg kell bírságolni a Jobbikot

Nem magától találta ki az ÁSZ, hogy meg kell bírságolni a Jobbikot

Saját honlapján tette közzé a Jobbik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéstervezetét, amely alapján összesen több mint 660 millió forintos bírságra és támogatásmegvonásra számíthat a párt. A jelentés eleve nem túl hosszú, mellékletekkel és borítólapokkal együtt is csak 26, lazán nyomtatott oldal, de tartalmában is több furcsaság van.

Először is a jelentés elvileg a Jobbik 2015-2016. évi gazdálkodásáról szólna, de valahogy mégis a 2017-es év benne a lényeg, amikor is a párt a Fidesz támadásait kiváltó „Ti dolgoztok, ők lopnak” plakátkampányt folytta. Erről azt írja az ÁSZ, hogy „kockázatjelzés” vagy „hatósági jelzés” alapján vizsgálta, vagyis nem maguknak a számvevőknek jutott eszükbe. Ez erősíti a Jobbik állítását, amely szerint a kormánypártok állnak a bírság mögött.

„Az ÁSZ kockázatjelzés alapján feltárta, hogy a 2017. évben a törvényi tilalom ellenére – jogi személyektől származó – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el 331 660 ezer Ft összegben” – állapítja meg az ÁSZ. A számvevők nem támasztották alá, hogy számolták ki az összeget, csak azt írják: a plakátcégekkel – a lapunkkal azonos tulajdonosi körhöz tartozó Publimont Kft.-vel és Mahir Cityposter Kft.-vel – kötött szerződések alapján jutottak erre, mivel a párt a „jelentősen elmaradó egységárral” jutott a plakáthelyekhez.

Hírdetés

Ez a gondolatmenet hirdetési piac teljes és valószínűleg szándékos félreértéséből adódik. Minden médiacég – nem csak a plakátcégek, de az újságok és tévék is – meghatároznak az úgynevezett listaárakat, de a valóságban szinte soha nem ezeken az árakon kötnek szerződést, hanem abból kedvezményeket adnak. A kedvezmények mértéke sok mindentől függ, és egyes esetekben elérheti akár a 80-90 százalékot is. Ez nem vagyoni hozzájárulás, hanem a normál üzletmenet része, hiszen – ha úgy tetszik – a végső ár alku tárgya.

Az ÁSZ jelentéstervezete viszont arra jutott, hogy a listaárból adott kedvezmény vagyoni hozzájárulás, márpedig a párttörvény 2014 óta hatályos verziója tiltja, hogy a pártok jogi személyiségű szervezetektől, vagyis cégektől ilyesmit fogadjanak el. A törvény szerint, ha a párt maga nem határozza meg ennek mértékét, akkor az ÁSZ teszi, és dupla szankciót alkalmaz: egyrészt kötelezi a pártot, hogy az összeget fizesse be a költségvetésnek, másrészt a párt költségvetési támogatását ugyanennyivel csökkenteni kell. Így lesz a 331 millióból azonnal 662 millió.

http://mno.hu/

A Jobbiknak a főtitkári kísérőlevél szerint 15 napja van írásban reagálni a tervezetre, vagyis december 21-ig kaptak határidőt. Az ÁSZ döntése ellen nincs fellebbezési lehetőség, legfeljebb az Alkotmánybíróságon lehet megtámadni a törvényt, amire hivatkozik.

A jelentéstervezetet ide kattintva lehet olvasni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »