Nem létező diszkrimináción és rendellenességeken lovagol a román diplomácia a magyar gazdaságfejlesztés kapcsán

Nem létező diszkrimináción és rendellenességeken lovagol a román diplomácia a magyar gazdaságfejlesztés kapcsán

Bukarest újfent Budapest értésére adta, hogy nem egyezett bele a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának erdélyi végrehajtásába, amit a román hatóságok közreműködésével kellene lebonyolítani.
A bukaresti G4media hírportál keddi cikke szerint minderről Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete beszélt egy hétfői magyarországi eseményen, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. A portál által idézett diplomata a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar-Román Tagozata megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Békéscsabán rendezett ünnepségen közölte: Románia szerint a két ország kormányainak óvatosságot, diszkriminációmentességet és az uniós szabályoknak való megfelelést kell tanúsítaniuk a másik állam területén végrehajtott gazdaságfejlesztés terén.

Hírdetés

„Kihasználom az alkalmat, Semjén kormányfőhelyettes úr jelenlétét Románia kormánya álláspontjának ismételt kifejezésére: a magyar kormány úgynevezett erdélyi gazdaságfejlesztési programjáról nem folytak előzetes, részletes tárgyalások a román kormánnyal, és nem képezi kétoldalú megállapodás tárgyát, ahogyan az természetes lenne. Ennek megfelelően ismét elmondjuk, hogy Románia nem adta beleegyezését ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtására, ebből következően szorgalmazzuk, hogy a program csakis a román hatóságok közreműködésével valósuljon meg, átláthatóan és diszkriminációmentesen” – idézte a G4Media Marius Lazurca szavait.

A román nagykövet hozzátette, Bukarest hasonlóképpen szorgalmazza a romániai jogszabályok, a régiófejlesztésre vonatkozó nemzeti stratégiák és programok, valamint az európai uniós belső piacon alkalmazandó szabályok tiszteletben tartását.

Megjegyzendő, hogy a diplomata azon az eseményen tartotta fontosnak megemlíteni Bukarest kifogásait, amelyen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a két ország együttműködésének fontosságát hangsúlyozta, leszögezve: Magyarország és Románia stratégia érdeke az észak-déli tengely erősítése, a határ menti autópályák kiépítése, a vasúti összeköttetések biztosítása, valamint annak támogatása, hogy magyar–román közös vállalatok ki tudjanak jutni harmadik országok piacaira is.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »