Nem leszünk gyarmat: civil tüntetés a Csányi-közeli gumiégető ellen

Nem leszünk gyarmat: civil tüntetés a Csányi-közeli gumiégető ellen

Abszurdisztán: jelentjük, dübörög! De ami Százhalombattán történik, az még kicsiny hazánk demokratikus vívmányain edződött állampolgárainak is komoly hidegrázást okoz. Adott az egyik oldalon egy brókerbotránytól és a légszennyezettségtől terhelt város, míg a másik oldalon maga az ország leggazdagabb embere, és mögötte a teljes államapparátus áll. Vajon a két fél közül kijön ki győztesen?

Annak a történetnek a megértéséhez, mely során Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cég a település beleegyezése, megkérdezése nélkül tud Százhalombattán egy rákkeltő technológiát alkalmazó gumihulladék-feldolgozó üzemet alapítani, alig két hónapot kell visszautaznunk az időben.

A Homatech Recycling Zrt. és az OT Industries képviselőit – előzetes bejelentkezésük alapján – 2015. november 12-én fogadta dr. Vezér Mihály százhalombattai polgármester Sinka László, alpolgármesterrel, amely során megjelent vendégek arról tájékoztatták a vendéglátóikat, hogy bár a projekttel kapcsolatos végleges döntés a tulajdonosok részéről még nem született meg, azonban a tervek szerint egy zárt technológiai láncot képviselő, gumialapú újrahasznosító referencia üzemet szeretnének beindítani a városban, egész pontosan a Dunamenti Erőmű területén – olvasható a polgármester visszatekintésében.

Nem telt két hét, november 24-én robbant a bomba, ugyanis a százhalombattaiak arról olvashattak az országos sajtóban – először az mno.hu-n -, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította Orbán Viktor miniszterelnök a Csányi Sándor OTP-elnökhöz köthető Homatech Recycling Zrt. százhalombattai beruházását.

A lap érdeklődött a városvezetésnél, de az újságírók meglepetésére az önkormányzat is a Magyar Nemzettől értesültek az esetről.

Egyébként a nevezett Homatech Recycling Zrt.-ről annyit lehet tudni, hogy többségi tulajdonosa a Csányi Sándorhoz köthető Bonitás 2002 Kft., illetve a technológiát már határainkon túl használó DRON Industries s.r.o. Hogy tovább fokozzuk az izgalmakat, az üzemet (27 hektár) a Dunamenti Erőmű területén húznák fel, ami viszont a MET-csoporthoz (MET Power AG) tartozik, ami ugye Orbán Viktor másik jó barátjához, Garancsi Istvánhoz köthető.

Az igazán nagy gond az, hogy a Csányi-érdekeltség

egy pirolízis technológián alapuló gumifeldolgozó üzemet telepítene Százhalombattára,

egy olyan technológiát, amely Európában üldözött. Ennek oka, hogy nagy mennyiségben képez rákkeltő salakanyagot, miközben a gumiabroncsokat 350-400 Celsius fokon „elégeti”.

Ezzel szemben, a gumiabroncsot anyagában kell újrahasznosítani, a gumitörmeléket például az aszfaltozás során is fel lehet használni, komolyabb haszonnal.

Azonban a Homatech Recycling Zrt. által alkalmazott technológia során rákkeltő szénszálak, illetve pirolízis gáz, olaj és koksz jönnek létre, amelyet nem képes bent tartani egyetlen rendszer sem.

Hírdetés

Valószínűleg, pont ezért lett nemzetgazdasági szempontból kiemelt a beruházás, hiszen

ez mentesíti a céget a különböző engedélyek beszerzése alól. A tervezet szerint ugyanis nem kell a településtől építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni, nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye a beruházás esetében.

Százhalombattán a civilek január 8-án 17 órától tiltakoznak a beruházás ellen,

amely egyben tökéletes képet mutat a magyar oligarcha-uralomról.

Telefonon értük utol Tápai Mónikát, a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat vezetőjét, a tüntetés egyik szervezőjét, aki lapunknakabbéli  reményét fejezte ki, hogy nemzetközi visszhangja lesz a demonstrációnak, így véget ér ez a kísérlet a fejük felett.

Tápai Mónika elárulta, hogy

aktivistákkal járt abban a dunaszerdahelyi üzemben, amelynek a technológiáját átvenné a százhalombattai beruházás, éppen ezért megalapozott az ellenvéleménye (amelyet egyébként számos szakember, vegyészmérnök is alátámasztott).

Leszögezte, nem szeretné, hogy Százhalombatta újra visszakerülne a „piszkos 12” közé, nem ilyen jövőt szánna a gyermekeinek, unokáinak.

Ez nem fogja meghatni a kormányt

– sóhajtott fel Illés Zoltán, korábbi fideszes államtitkár, a rendezvény egyik felszólalója lapunk kérdésére.

Illés emlékeztetett:

a tulajdonost sejtve nem meglepő, hogy a hatóságok dolgozói kiadták az az üzem engedélyét, sőt a Pest Megyei Kormányhivatal (ők intézkedtek az Illatos úton is – a szerk.) véleménye szerint ennek a beruházásnak nincs környezeti hatása. A fideszes politikus elmondta: a pirolízis egy alkalmatlan, működésképtelen technológia, s meglátása szerint Csányi Sándort félrevezették, csak így mondhatott igent erre a beruházásra.

Sajnos a százhalombattai és a környéken élő civilek követelése megegyezik egy gyarmati sorban lévő ország lakosságának törekvéseivel:

tiltakoznak egy olyan környezetre és egészségre káros beruházás ellen, amelybe nincs beleszólásuk és egy távolban élő magánbefektetőnek hoz hasznot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »