Nem lesz több nejlonzacskó a Spar zöldség-gyümölcs osztályain

Nem lesz több nejlonzacskó a Spar zöldség-gyümölcs osztályain

Augusztustól már csak biológiailag lebomló zacskókat kínálnak a Spar és Interspar zöldség- és gyümölcsosztályain országszerte, az egyszer használatos hagyományos műanyag tasakok így végleg kikerülnek az üzletekből. Mire lesz jó, és mire nem az új, lebomló zacskó?

Idén áprilisban 9 tatabányai SPAR és INTERSPAR áruházban tesztelték, miként fogadják a vásárlók az új, elsődlegesen zöldség és gyümölcs csomagolására alkalmas lebomló zacskókat. A vevőknek mindemellett felkínálták azt a lehetőséget is, hogy saját csomagolóanyagot használva, vagy akár csomagolás nélkül vásároljanak zöldséget és gyümölcsöt.

A négy hétig tartó tatabányai próbaüzem tapasztalatai után augusztus 1-től országszerte,

a SPAR valamennyi üzlete áttér a biológiailag lebomló, újra felhasználható, és jelképes, 15 forintos összegért megvásárolható zacskók használatára a zöldség és gyümölcs részlegeken.

Az önkiszolgáló kasszáknál történő fizetés esetén a vásárlók saját maguk jelölhetik majd meg, hogy áruházban vásárolt vagy otthonról hozott tasakot használnak – derült ki a cég közleményéből.

Hírdetés

A korábbi normál, 7 mikronos műanyag rollbag-ből a vevők évente 250 millió darabot használtak fel a SPAR üzleteiben, aminek együttes súlya elérte a 450 tonnát, tehát az átállással ennyivel kevesebb lesz a műanyag-felhasználás mértéke.

Itt nézheted meg, hol lehet leadni a használt sütőolajat az országban

Az új zacskó többet bír, de a kenyérnek nem lesz jó benneAz új tasak, szemben a hagyományos változattal biológiailag lebomló, sőt házilag komposztálható, így a használatot követően a komposztba vagy a kommunális hulladéktárolóba is elhelyezhető.Anyaga révén rugalmasabb, így nagyobb súlyok esetén is ellenállóbb.Nedvszívó képessége erősebb, mint hagyományosé, ezért pékáruk otthoni tárolására nem javasolják, mert a benne tartott élelem hamarabb kiszárad.

A pékáru-osztályokon a korábbi tisztán műanyag zacskókat papíralapú csomagolóeszközök váltották fel már korábban.

A SPAR 2021.07.01-je óta a nem forgalmaz olyan eldobható műanyag termékeket sem, mint az egyszer használatos műanyag tányérok, poharak, evőeszközök, szívószálak. Helyettük többször használható, mosogatógépben mosható vagy papírból készült cikkek kerültek a polcokra.

Ez a poszt Nem lesz több nejlonzacskó a Spar zöldség-gyümölcs osztályain először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »