Nem lesz háború a vízért

Nem lesz háború a vízért

Nem valószínű, hogy országok közötti háborúskodásra kerülne sor az egyre szűkösebb természeti forrásnak tekintett víz miatt, hiszen az elmúlt ötven év tapasztalatai is ennek pont az ellenkezőjét támasztják alá.

Nem fog beteljesülni a jóslat, hogy sorra indítanak háborút az egyre szűkösebb természeti forrás, a víz miatt az államok – jelentette ki Therese Sjomander Magnusson, a stockholmi nemzetközi vízügyi intézet (SIWI) igazgatója.

Hírdetés

Bár a vízellátás biztosítása nemzetbiztonsági és gazdasági szempontból is alapvető fontosságú, az utóbbi fél évszázadban csak hét esetben tört ki fegyveres konfliktus államok között, miközben több mint kétszáz megállapodást és szerződést kötöttek a határ menti vizek hasznosításáról.

A népességnövekedés és a klímaváltozás valóban vezetett konfliktusokhoz a vízhez való hozzáférés miatt, de azok is inkább országokon belül, például gazdálkodók és állattenyésztők között törtek ki – mutatott rá a SIWI intézet igazgatója.

A víz miatti egyeztetések szükségessége „kényszerítette” például tárgyalóasztalhoz Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság képviselőit is, mivel a Jordán folyó érinti a határaikat. „Valójában ez volt az az egyetlen közös fórum, ahol ezek az országok találkozhattak az utóbbi években” – hangsúlyozta Therese Sjomander Magnusson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »