Nem lesz áremelés (Regionális vízszolgáltató)

Nem lesz áremelés (Regionális vízszolgáltató)

Arra számít a háromszéki regionális vízszolgáltató, hogy a cég szeptemberi villanyszámlája a korábbiak háromszorosa lesz, és mint Kozsokár Attila vezérigazgató jelezte, az áramszolgáltató a cégeknek, így a Közüzemeknek sem küldi időben a számlákat. A víz- és szennyvízrendszer, a szennyvíztisztító állomás működtetése jelentős mennyiségű villamos energia felhasználásával történik.

Kozsokár Attila kifejtette, a későn érkező számlák, a magas energiaárak miatt nem csupán a háromszéki Közüzemek van bajban, országszerte hasonló a helyzet. Példaként felhozta, a szomszédos Brassó megyében a szeptemberi profitot villanyszámlára fordították, máshol pedig 12 millió lejes veszteséget könyveltek el abban a hónapban.

Hírdetés

A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy igen nehéz áramszolgáltatót találniuk, bármikor próbálkoztak szerződéskötéssel, a licitre nem akadt jelentkező, sőt, akkor sem jártak sikerrel, amikor a tőzsdén kerestek szolgáltatót. Ilyen esetben kényszermegoldásként az Országos Energiaszabályozó Hatóság jelöli ki, hogy mely szolgáltatók biztosíthatnak áramot, annak árát pedig az egyhavi piaci árat átlagolva számítják ki. „Becslésünk szerint ez az ár szeptemberre 3000 lej megawattonként úgy, hogy a fogyasztásunk havonta 600 Mwh. Ez a következő hónapban 2000 lej körül mozog, novemberben pedig 1400 lej. Ez mindenképp többletköltség, amely többmilliós tételt jelent” – mutatott rá a Közüzemek igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent ez az árhullám majd a vízszolgáltató háromszéki ügyfelei számára, Kozsokár Attila azt válaszolta, nem terveznek drágítást.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »