"Nem lépsz le, ameddig bele nem néztél a sofőr szemébe" – Vitézy Dávid harca a rendőrséggel

"Nem lépsz le, ameddig bele nem néztél a sofőr szemébe" – Vitézy Dávid harca a rendőrséggel

Egy rendőrségi videó kapcsán robbant ki komoly adok-kapok Vitézy Dávid és a rendőrség között. A volt államtitkár azt kifogásolta, hogy a rendőrök azt ajánlják, a gyalagos csak akkor lépjen le a zebránál, ha belenézett az autót vezető szemébe.

A rendőrség Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amivel szándékaik szerint a gyalogosokat igyekeztek jó tanácsokkal ellátni a zebrán való átkeléssel kapcsolatban. Ebben három tanácsot is adnak meglehetősen fura stílusban, nagyjából úgy, ahogy egy szerelő beszél a motorokhoz nem értő autóssal.

A legérdekesebb, hogy azt javasolják, csak akkor lépjen le a gyalogos, ha belenézett a vezető szemébe, majd „nyomjon egy lájkot, és akkor legközelebb is átengedik”.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https://www.facebook.com/PoliceHungaryOfficial/videos/322945456929840/&show_text=false&width=267&t=0

Hírdetés

A videóhoz a volt közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid is kommentelt. Azt írta, „a rendőrség dolga a jogszabályok betartatása. Azokban pedig nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne »lájkkal« köszönnie, hátha akkor az autós máskor is betartja a szabályokat.”

Ezek után még azt is javasolja, hogy „a rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban”.

Szerinte ugyanis ez szereptévesztés.

A 24.hu idézi a rendőrség válaszát is. Eszerint „a kollégáink a szabályok betartatásán is dolgoznak, de ha csak egy életet sikerül megmenteni egy ilyen videóval, már megérte. Hálásak vagyunk minden megosztásért, így baleset-megelőzési üzenetünk minél több emberhez jut el” – jegyezték meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »