Nem lépnek ki a flamand nacionalisták a belga kormányból az ENSZ migrációs csomagja miatt

Nem lépnek ki a flamand nacionalisták a belga kormányból az ENSZ migrációs csomagja miatt

Nem lép ki az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű flamand nacionalista párt a belga kormánykoalícióból az ENSZ migrációs csomagja feletti vita miatt, de a dokumentum aláírása ellen fog voksolni a parlamenti szavazáson – jelentette ki szerdán Peter De Roover frakcióvezető.

„A pártok kifejtik az álláspontjukat a parlamentben, a kormányzás azonban más kérdés, a politikai döntéseket kollegiális alapon kell meghozniuk a partnereknek” – mondta De Roover a Le Soir című napilap beszámolója szerint.

A parlament külügyi bizottsága szerda délután támogatásáról biztosította az egyezményt az ország legerősebb pártjának számító N-VA tiltakozása, valamint a vallon Szocialista Párt (PS) tartózkodása ellenére.

A plenáris ülés elé csütörtökön kerül az ügy, és az ellenzéki pártok többségének támogatásával a várakozások szerint ott is meglesz a parlamenti többség.

Hírdetés

A koalíció három másik tagja, köztük a migrációs csomag aláírását ígérő Charles Michel pártja, a vallon liberális Reformer Mozgalom (MR) támogatja az egyezményt.

Az MR korábban azt ajánlotta, hogy holland mintára fogadjanak el egyfajta kiegészítő nyilatkozatot az esetleges szándékolatlan jogkövetkezmények elkerülésére, de az N-VA ezt is elutasította, így a kormányfő kedden a törvényhozás elé terjesztette a kérdést. Michel leszögezte, hogy felelőtlen, aki a kormány összeomlását okozza, valamint rámutatott, hogy a labda az Új Flamand Szövetség térfelén pattog. A jóváhagyás folyamatából Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett.

A világszervezet 193 országa még 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése.

Az ellenzők azzal érvelnek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között. Louise Arbour, az ENSZ-főtitkár migrációért felelős különleges képviselője ugyanakkor értetlenségének adott hangot az elutasítással kapcsolatosan, kiemelve, hogy a nem kötelező érvényű dokumentum egyetlen országot sem kényszerít semmire.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »