Nem lehetnek svájciak a kézfogást elutasító muzulmánok

Felfüggesztették a svájci hatóságok annak a két muzulmán tizenéves diáknak és családjuknak a honosítási eljárását, akik vallási okokra hivatkozva nem voltak hajlandóak kezet fogni a tanárnőjükkel – közölte kedden az észak-svájci Bázel kanton kormányzatának szóvivője.

A tisztviselő hozzátette, a januárban indult eljárást a múlt héten állították le. Az alpesi országban tradíciónak számít, hogy az iskolában a tanítás kezdetén és végén a diákok kezet fognak az oktatójukkal.

Néhány héttel ezelőtt a Bázel melletti Therwil városában lévő egyik iskolában egy muzulmán imám 14 és 15 éves fia felmentést kért a szokás gyakorlása alól, mondván, a muzulmán előírások szerint egy férfi a családján kívüli, idegen nőt nem érinthet meg.

Svájcban óriási felháborodást okozott, hogy az iskolavezetés kérésüknek úgy próbált diszkriminációmentesen eleget tenni, hogy engedélyezte számukra, ezentúl sem női, sem férfi tanáraikkal nem kell kezet fogniuk.

Hírdetés

„Ha ma a kézfogás, akkor holnap mi jön?”

Simonetta Sommaruga svájci igazságügyi miniszter az esetre reagálva azt mondta, „nem fogadhatjuk ezt el a vallási türelemre hivatkozva”. Hozzátette, „a kézfogás kultúránk része”. Felix Müri, az ország legerősebb politikai formációjának számító, bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) tagja és a svájci parlament oktatási bizottságának elnöke azt kérdezte: „Ha ma a kézfogás, akkor holnap mi jön?”

A svájci muzulmán szervezetek szövetsége (FOIS) közölte, hogy egy nő és egy férfi kézfogása „teológiai szinten megengedett”.

Az eset miatti tanácstalanságában a bázeli kanton végül bírósági vizsgálatot rendelt el, amelynek eredménye április végén vagy május elején várható.

A két fiatal fiú apja, egy bázeli mecset imámja 2001-ben érkezett Szíriából Svájcba, ahol beadta menedékkérelmét. A svájci sajtó értesülései szerint a család idősebb nőtagjai visszatértek Szíriába.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »