"Nem lehet nem kezet nyújtani egymás felé" – Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új évadáról

"Nem lehet nem kezet nyújtani egymás felé" – Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház új évadáról

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, Tamási Áron- és Kodály Zoltán-művet is műsorra tűz az évfordulók alkalmából, a szezon második felében pedig a Színházi Olimpia egyik fő helyszíneként várja a közönséget

A koronavírus-járvány nagy csapást jelentett a színház és az előadóművészet egészére: 2019 fantasztikus év volt, most viszont újra kell építeni a bizalmat Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója szerint.

„Közönségrétegek tűntek el a színházból, az idősebbek mindenképpen. A háború okozta bizonytalanság nem segít ebben. Az egész szakmára jellemező egy erőlködés, keresgélés: másképpen kell megszólalni, másról, máshogyan kell beszélni” – mondta el Vidnyánszky Attila az InfoRádióban.

Nem változnak az évad szervezőelvei

Az igazgató hozzátette: a Nemzeti Színházban úgy döntöttek, saját elveik alapján építkeznek tovább, lényegében nem változtatnak műsorpolitikájukon, bátor művészszínházi attitűdjükön. Elmondása szerint a Nemzeti Színház repertoárja négy lábon áll: magyar klasszikus előadások – ezt a Bánk bán, a Tündöklő Jeromos és az Ők tudják, mi a szerelem képviseli –, világklasszikusok – Don Juan, Kaukázusi krétakör –, valamint a kortárs magyar és világdráma.

„Ezen a négy lábon áll a színház, és eztán is ezek arányaitól függ, hogy milyen a repertoárunk. Úgy gondolom, hogy a klasszikus magyar kötelezően feladata a nemzeti színháznak, hogy újrafogalmazzunk magunkat a Bánk bánon és Az ember tragédiáján keresztül. Az, hogy találjunk új írókat, akik új szövegekkel jönnek, szintén feladatunk. Mi lényegileg nem változtattunk, a megszólalási módunk komoly, nincs benne kompromisszum” – mondta.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}

Hírdetés

});

Vidnyánszky Attila azt mondta, számára színházi speciális megszólalási módja összekapcsolódik a népzenével és a néptánccal.

„A magyar színház a szívhez szól, a lelket próbálja megfogni”

– fogalmazott. Ennek jegyében áll majd színpadra Kodály Székely fonója, Vidnyánszky Attila régi álma volt színpadra állítani a darabot, amelyet gyerekszereplőkkel, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és két színész, Söptei Andrea és Rátóti Zoltán közreműködésével mutatnak be. A darabnak egy nagyszabású változatát is létrehozzák, amelyet terveik szerint december 9-én az MVM Dome-ban adnak elő.

Készülnek az olimpiára

Jövőre a MITEM-et a Nemzeti Színház koordinálásában megvalósuló Színházi Olimpia részeként rendezik meg. Vidnyánszky Attila hangsúlyozta: már javában készülnek az évad második felében, áprilistól három hónapon át tartó nagyszabású eseményre, amelynek egyik központi helyszíne a Nemzeti Színház lesz. Mint fogalmazott, a világban élen álló harminc rendezőből húsz már biztos, hogy jelen lesz a rendezvényen, a figyelmet a színházi világra irányítva. A programot több fesztivál gazdagítja, és olyan kiemelkedő események mint a Csíksomlyói passió előadása a Szent István-bazilika előtt, vagy Az ember tragédiája bemutatója külföldi egyetemistákkal a Hajógyári-szigeten.

A Színházi Olimpiában már három év munkája van elmondása szerint: a szervezési munkálatok ugyanakkor nem egyszerűek.

„Rettenetesen nehéz ebben a bizonytalanságban, a háború miatt, a koronavírus miatt, de párhuzamosan a nehézségekkel kapunk visszajelzést külföldről, hogy csak azért is kell.

Ha valamikor fontos hidakat építeni, párbeszédet folytatni, ütköztetni a véleményeket, de fenntartani a kapcsolatot, akkor most nagyon.

Nagyon jó, hogy az olimpiai ideköti a figyelmet hónapokra színházi életünkre. Nagyon nehéz, de van bennünk lelkesedés, főként látva azt, hogy ki mindenki mondott igent” – mondta.

Önmagában a bábszínházak több mint 100 előadást hoznak külföldről, az ifjúsági színházak 25 országból. Az ukrán háborúra utalva azt is elmondta: annak idején a spártaiak és a görögök letették a fegyvert, amikor olimpiát rendeztek.

„Nem merek reménykedni abban, hogy mi ilyen hatással tudunk lenni a világra, de nem lehet nem kommunikálni, nem kezet nyújtani egymás felé, abban biztos vagyok” – mondta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »