Nem követett el bűncselekményt a tizenhét megosztó

Nem követett el bűncselekményt a tizenhét megosztó

A rabosított Facebook-bejegyzés-megosztók felmentésével végződött a siófoki volt fideszes polgármester által indított becsületsértési per. Átmenetileg, hiszen a felperes Balázs Árpád fellebbez, így az ítélet nem jogerős.

A Szekszárdi Járásbíróság mondta ki: nem követett el bűncselekményt a tizenhét beperelt megosztó. A bíróság szerint ugyanis nem jogellenes egy írás megosztása közösségi oldalon, mint ahogy a kérdéses írás maga sem volt jogellenes, így a cikk megosztásával sem követhettek el bűncselekményt. A bíróság kimondta, az írás egészéből hiányzott a jogellenesség, mert nem tartalmazott olyan becsmérlő és gyarló kifejezéseket, amelyek alkalmasak lehetnének az egyébként közszereplő sértett emberi mivoltának, egyéni becsületének a csorbítására. A cikk egy korábbi, Balázs Árpád polgármestersége idején nyélbe ütött ingatlanügyletről szólt, és kritikai észrevételeket tartalmazott. A bíróság szerint azonban a bírálatra bizonyos határok között mindenki jogosult. Illetve a magánvádló Balázs Árpád, mint volt polgármester, közszereplő alkotmánybírósági határozatok értelmében egyébként is köteles a kritika határait tágabban értelmezni.

Hírdetés

Miután a megosztók egy részét rabosította a rendőrség, azaz bűnügyi nyilvántartásba vették őket, több mint háromezren osztották még meg a cikket a közösségi portálon. Balázs Árpád a tizenhét elsőként beperelt magánszemélyen kívül a többiektől nem kért elégtételt. Az ügybe bekapcsolódott közvádlóként az ügyészség is, ám később rájöttek, hogy hibás döntést hoztak és visszakoztak, így áprilisban a Szekszárdi Járásbíróságon magánvádas eljárás kezdődött. Bár Balázs Árpád felajánlotta a bíróságon, hogy visszalép az ügytől, ha elnézést kérnek tőle a vádlottak, erre senki sem volt hajlandó.

Az egyik vádlott korábban elmondta a Magyar Nemzetnek: feltűnő, hogy a bepereltek többsége baloldali érzelmű, politizáló ember.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »