Nem kötődik múlt századi ideológiákhoz a Betyársereg vezetője sem

Nem kötődik múlt századi ideológiákhoz a Betyársereg vezetője sem

Tyirityán Zsolt a Betyárság vezetője a Napi Gazdaságnak adott egy részletes interjút, melyben kifejtette XXI. századi nézeteit, beszélt Vona Gáborhoz fűződő kapcsolatairól, elmondta azt is, hogy mit gondol a Jobbik néppártosodásáról.

Tyirityán szerint vissza kell térnünk az alapvető erkölcsi értékekhez, mint „a bajtársiasság, az összetartás, a segítőkészség, a szociális érzékenység, a közösségért való tenni akarás”, az anyagközpontú világ ellenében. Tyirityán elmondta, hogy a Betyársereg tagjai között vannak családapák, akikben a tettvágyat a gyermekeik jövője motiválja. Mára ez egy önszerveződő, önkéntes sportmozgalom, hamis kép tehát, hogy rendfenntartó erő lenne a csoport. Szívesen segítenek a bajbajutottakon, de hisznek abban, hogy a jelenlegi törvények jók, csak a betartatásuk sikertelen.

Tyirityán úgy látja, hogy a bevándorlókkal együtt érkezik a Mad Max-világ. Esélyt lát arra, hogy még a mi életünkben kitörjön a fajok háborúja, „amelyben a bőrszín lesz az egyenruha”, és a kulturális identitás jelent majd összetartó erőt. Szerinte ezt butaság lenne simán nácizmusnak nevezni. Tyirityán azt mondta eljön az idő és ezt kivárja, amikor a mainstream médiában is ez lesz majd az irányadó. 

„Mi már nem tudunk kötődni semmilyen formában a múlt századi ideológiákhoz. Én sem tudok közösséget vállalni azzal, amit Adolf Hitler, Benito Mussolini vagy éppen Franco tábornok képviselt.” – mondta el Tyirityán, aki szerint hiba a szlávokat érthetetlen okokból alsóbbrendűnek nevezni, mi több ma már a kilencvenes évek szkinhedmozgalma is kontraproduktív.

A Betyársereg vezetője úgy vélte, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a kötelező a holokauszt­oktatás éppen ellentétes hatást fog kiváltani, mint amire létrehozták, és gerjeszteni fogja az antiszemitizmust a diákok körében.

Hírdetés

Tyirityán elmondta, hogy a sereg 2008 óta létezik és az óta sem a szervezet ellen, sem semelyik tagja ellen soha nem indult semmilyen eljárás. „A mi tagságunk nem szervezetlen csőcselék, nem antiszociális elemek gyülevészhada” – mondta Tyirityán, hozzátette nem haragszik Novák Elődre, a Jobbik alelnökére sem, aki ezt feltételezte.
Tyirityán elárulta, hogy nincs kettős tagság a Jobbik és Betyársereg között. Egyébként Vona Gábor és közte hiába próbálnak szellemi rokonságot bizonyítani, mert a Jobbik elnöke soha nem foglalkozott faji kérdésekkel. A Betyársereg vezetője a politikusra utalva bevallotta:

„..létezik egyfajta baráti viszony, de nem járunk össze, leginkább sportrendezvényeken szoktunk véletlenszerűen összefutni. Személyi átfedések nincsenek a Betyársereg és a Jobbik között. A viszonyunkra inkább a kölcsönös tisztelet a jellemző.”

Tyirityán szerint a II. világháború után a jobboldali értékrendet démonizálták, ezért nehéz dolga van a Jobbiknak, amikor a néppártosodással megkísérel egy „nemzeti szellemre épülő, egészséges, élhető, szociálisan érzékeny rendszert felmutatni.” A Betyársereg vezetője a vadhajtásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy ha valaki kiírja a közösségi oldalára, hogy ezt és azt gödörbe kell lőni, az nem radikális, hanem pojáca, akik nemhogy lőni nem tud, de már a liberális sajtó támadásaitól összeomlik.

Tyirityán nem hiszi, hogy a Jobbiknál radikálisabban lehetne hitelesen képviselni a jobboldali értékeket, mert egy bizonyos határon túl azt a pártot betiltanák. A civil szervezet vezetője elmondta azt is, hogy a szakszolgálat, a rendvédelem szinte minden nyilvános rendezvényen ott van, ahol a Betyársereg megjelenik, lehetetlen a nemzetbiztonság beépülését gátolni. De elárulta akadt olyan ember is, akit „úgy küldtek”, majd annyira megtetszett neki a közeg, hogy köztük maradt, ahogy TEK soraiban is vannak szimpatizánsaik.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »