Nem kívánt táblázat élmezőnyébe kerültünk

Nem kívánt táblázat élmezőnyébe kerültünk

Magyarországon az egyik legmagasabb a császármetszések aránya és rátája Európában, az első 10 ország között vagyunk az Eurostat szerint.

Miközben az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján a császármetszések aránya az éves születésszámok tükrében nem haladhatná meg a 15 százalékot, Magyarországon ez az arány évek óta jelentősen magasabb, és még lassan emelkedik is. A császármetszések arányát tekintve az Európán belüli mezőnyben is az első harmadba esik Magyarország.

A WHO szerint a 10-15 százalék alatti császármetszéses szülés arány az ideális – az ez alatti részarány kockázatot jelenhet a gyermekek és édesanyák egészségére, viszont az ennél magasabb szám túlkezelésre utal. Bár a magyar nők átlagéletkora a szülés pillanatában folyamatosan növekszik – 2023-ben 30,54 év, 2014-ben 30,14 év, 2004-ben pedig 28,27 év volt a KSH adatai szerint -, amivel együtt nő az esély a császármetszésre is, azonban a hazánkban egyre emelkedő a császármetszések arányát nem magyarázza önmagában az anyák emelkedő átlagéletkora.

Hírdetés

A Pénzcentrum.hu cikke szerint nem történt jelentős javulás az elmúlt években a császármetszéses esetek arányában, sőt inkább romlik a helyzet. 2015-ben a szülések 38,4 százaléka történt császármetszés útján, 2023-ban már 40,8 százalék. Vagyis 79 429 szülésből 32 453 császármetszéssel történt a kórházi összesített adatok alapján tavaly. Ennél magasabb arány 2018-tól 2020-ig fordult elő:

Forrás: NEKA

Forrás: NEKA
Az Eurostat adatai valamivel jobb arányt mutatnak: Magyarországon 36,48 százalékos volt a császármetszések aránya 2022-ben. Az eltérés feltehetően a számítási módszertan különbségeiből adódik. Mindenesetre mindkét arányszám jelentősen magasabb, mint a WHO ajánlása.

Összevetésképpen Európán belül Magyarországon az egyik legmagasabb a császármetszések aránya és rátája, az első 10 ország között vagyunk. Ha az élve születések arányában nézzük, hány császármetszés történt az egyes tagállamokban, látványosan vezet Ciprus és Törökország, ahol a szülések több mint fele történik ilyen úton. A bolgároknál, románoknál, lengyeleknél is 40 százalékot meghaladja ez az arány. Az írek 2013-ban még jóval mögöttünk voltak, azonban feljöttek elénk az egy évtized alatt 9,3 százalékpontos arányrontásukkal. Magyarország a 7. helyen áll ebben a rangsorban:

A WHO ajánlását mindössze Izland, Hollandia és Norvégia közelíti meg. Mindhárom ország javított is az arányán 10 év alatt. Dánia, Litvánia, Spanyolország, Szlovákia és Olaszország szintén javított a császármetszések arányán, a többi országban azonban romlott a helyzet. Magyarországon 10 év alatt 1,6 százalékponttal.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »