Nem Kickl lesz az osztrák kancellár, Ausztria elnöke Nehammert bízta meg

Nyitókép: SITA

A patrióta, szuverenista jobboldali FPÖ vezetőjének, Kicklnek nincs koalíciós partnere. Helyette a hivatalban lévő szövetségi kancellár, Karl Nehammer alakítja az új kormányt.

A jobboldali Kickl nem talál koalíciós partnereket

Alexander van der Bellen elnök kedden kijelentette:

„Kickl nem talál koalíciós partnereket.”

Hírdetés

Politikai megfigyelők szerint a tárgyalási problémák elsősorban arról szólnak, hogy a bevándorlásellenes jobboldali FPÖ vezetője, Herbert Kickl ne legyen kancellár.

A szeptember 29-i választáson az Osztrák Szabadságpárt a szavazatok 28,8 százalékával a legerősebb párt lett, megelőzve a Nehammer-féle konzervatív Osztrák Néppártot, amely a szavazatok 26,3 százalékát kapta. A harmadik helyen az SPÖ szociáldemokratái végeztek 21,1 százalékkal.

A parlamenti többség eléréséhez az új kormánynak koalíciót kell alakítania. Kickl és az FPÖ feltételül szabta, hogy koalícióban ők adják a szövetségi kancellárt. Nehammer ÖVP-je azonban kijelentette, hogy nem fog együttműködni a Herbert Kickl vezette FPÖ-vel. A többi párt, köztük az SPÖ, a Neos és a Zöldek is eleve kizárták az együttműködést az FPÖ-vel.

Az FPÖ választási győzelme a második világháború óta az első ilyen mértékű patrióta jobboldali pártsiker az osztrák párttérképen.

Euronews, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »