Nem kérnek a cigányok Farkas Flóriánból

Nem kérnek a cigányok Farkas Flóriánból

Bár Farkas Flórián mentelmi jogát hamarosan felfüggeszthetik, a Fidesz kiáll a politikus mellett. Kövér László múlt héten titokban írt alá választási megállapodást a Farkas vezette Lungo Drommal, bízva abban, hogy a szervezet cigány szavazatokat hozhat majd a Fidesznek.

Bár a fideszes politikusok szerint semmi baj nincs Farkas Flórián hitelességével, a hazai cigányság képviselőinek jelentős része ezt egészen másként látja.

Lakatos Attila borsodi cigányvajda Facebook-oldalán tett közzé egy nyílt levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve. Ebben azt írja, nagy meggyőződéssel vallotta eddig, hogy a Fidesz és kormány felismerte és társadalmi súlyához mérten a helyén kezelte a cigányság súlyos helyzetét. Még az előző időszakok botrányait is megoldhatónak vélte:

„A cigányság gazdasági, társadalmi és szociális felzárkózása pedig végre elindulhat, mert így is évtizedeket vesztegettünk el a korrupt, tehetségtelen cigányvezetők és a politikai szándék, bátorság hiányában”.

Megdöbbenéssel értesült hát arról, mikor hallotta, hogy a Fidesz újra választási szövetséget kötött a Lungo Drommal.

„Ez az ember a cigányság részére vállalhatatlan, eddigi tevékenysége még mélyebbre ásta az árkot a magyarság és a cigányság között. (…) Farkas Flóriánnal nem fog menni, eddig sem ment! A cigányság nem fogadja el Borsodban, Szabolcsban, de szerintem még Szolnokon sem! Gondolom nagy teher, de ne cipelje, nevezze ki Titokminiszterré, úgysem találjuk, ha gondjainkkal keressük!”

-írta.

Az Alfahír több cigány szervezet véleményét is megpróbálta kikérni, igaz, az egyre-másra létrejövő, átneveződő, megszűnő, újraalakuló egyesületek labirintusában nehéz kiigazodni.

A Farkashoz hasonló figurákat a nagypolitika termeli ki

Kadét Ernő, a Roma Sajtóközpont munkatársa megkeresésünkre elmondta: független hírügynökségként így politikai állásfoglalásokat nem szoktak tenni, de véleményük nekik is van.

Hírdetés

„Szerintünk semmi meglepő nincs abban, hogy a Fidesz folytatja az együttműködést a Lungo Drommal, hiszen a roma szervezet nagyon sok tekintetben ugyanúgy működik, mint a kormánypárt. Farkast és a hozzá hasonló figurákat a nagypolitika igénye termeli ki: mindig kellett és kelleni is fog a hatalmat mindenáron kiszolgáló „romavezető”, „vajda”, stb., akikkel legitimálni lehet a cigányokkal kapcsolatos döntéseket. Nem véletlen, hogy a hazafias népfrontból indult Farkas is az MDF-től az MSZP-n keresztül a FIDESZ-ig minden politikai erőt kiszolgált már az évtizedek során” – reagált Kadét.

Hozzátette: a Roma Sajtóközpont nem gondolja azonban, hogy Farkas Flóriánon és a Lungo Dromon múlik a hazai cigányság sorsa, noha korrupciós botrányaik nyilván visszahullnak a romákra. Véleményük szerint a cigányok első sorban magyar állampolgárok, foglalkoztatási, lakhatási, egészségügyi, oktatási, helyzetük alakulása sokkal inkább a magyar állam és a magyar politikai elit működésének függvénye.

A cigányság nem felejt

E-mailben reagált megkeresésünkre a közvéleményt nemrégiben a cigány területi autonómia ötletével sokkoló Opre Roma-Cigány Demokrata Néppárt.

Mint írják, a Fidesz döntése nem lepte meg őket, a kormánypárt azzal a szervezettel, személlyel kötött megállapodást, amelyik az igényeit eddig is kiszolgálta.

„Feltétel nélküli hallgatás, beleegyezés, pártfegyelem s a roma közösség értékeinek, érdekeinek maximális alárendelése Orbán Viktor és  Farkas Flórián mohóságának s feneketlen zsebének! A Lungo Drom feladata eddig is ez volt s ezután is ez lesz, bár erre a Judás-feladatra már sok más álroma, álcivil, áljogvédő szerveződés is bejelentkezett a Fidesznél s még sokan be is fognak, de úgy látszik, hogy egyenlőre a Lungo Dromnál aljasabb s engedelmesebb ‘szövetségest’ nem talált a Fidesz!”

– írták.

Az Opre úgy látja, a Lungo Drom sosem képviselte a cigányságot, mindig is pártérdekeket, magánérdekeket szolgált, elv nélkül, bármelyik oldalon. Úgy látják, a Lungo Drom azért alkalmas szővetségesnek mert nincsenek elvei, kérdései, szakmai javaslatai, értelmiségi szakemberei, morális és erkölcsi aggályai.

Végül üzentek Farkas Flóriánnak is: amint döntési helyzetbe kerülnek, Farkasnak és „a pórázt fogó gádzsó gazdáinak” a romani krisz, azaz a cigány törvény szerint felelnie kell minden gaztettért amit a cigányok ellen elkövettek. „A cigányság nem felejt! Nem felejtjük el a közpénzrablást, az árulást s a szégyent!”

A maffiaállam bűnözőkkel működik együtt

A korábbi Roma Rom Összefogást vezető, most a Színes Magyarország Pártot megalapító Horváth Tibor szerint „összenő, ami összetartozik”. Véleménye szerint egy korrupt maffiaállam nyilvánvalóan más köztörvényes bűnözőkkel szeret együttműködni. 

– A cigányság tisztességes többsége megveti Farkas Flóriánt és elhatárolódik tőle – tette hozzá.

Az ORÖ a kormány bábja

Dr. Horváth Ferenc, a Magyarországi Cigány Párt korábbi képviselője úgy látja, az Országos Roma Önkormányzat 1994 óta folyamatosan csak egy kormányzati klón, azt csinálja, amit feladatul adnak neki, így nem is tekinthető valódi képviseletnek. A cigányság jelentős része nem is érzi a szervezetet sajátjának, inkább biznisznek tartják az ott folyó tevékenységet. Horváth szerint a sok botrány, ami körüllengte az ORÖ tevékenységét, nem kizárólag az ott dolgozók bűne, a milliárdok elköltése mögött komoly stáb áll, akik sok esetben nem a cigányság soraiból kerülnek ki.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »