Nem kérdés, melyik két nemzet játssza a vb-döntőt

Nem kérdés, melyik két nemzet játssza a vb-döntőt

Harminckét nemzet csapata vesz részt az éppen zajló oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, s annak ellenére, hogy már most vannak biztos kiesők, óriási tippelgetés zajlik a torna végkimenetelét illetően. Minden rajongónak és szakértőnek van véleménye arról, hogy ki lesz a győztes, és a játék szépsége pont a benne rejlő kiszámíthatatlanságból fakad. 

Tekintve, hogy futball egy kevés ponttal járó játék – kérdezzük csak meg erről az amerikai sportok szerelmeseit – minden bedobásnak, mellé ment lövésnek, kapufának, vagy elmulasztott szerelésnek óriási jelentősége van: ezeken múlhat egy egész meccs vagy torna. Éppen emiatt a kiszámíthatatlanság miatt borzasztó nehéz megjósolni még egyetlen mérkőzés végkimenetelét is, nemhogy egy egész versenysorozatét.

A Statista jelentése szerint a Goldman Sachs elemzői kifinomult statisztikai modellt dolgoztak ki annak érdekében, hogy képesek legyenek megjósolni a német válogatott utódját világbajnokként. Az elemzők 53 változó szerint dolgoztak, beleértve ebbe a csapat- , illetve a játékosok értékelését, a közelmúltbeli teljesítményt, valamint az aktuális ellenfél hasonló tulajdonságait. Ezen szempontok alapján őrségváltás lesz a világbajnoki trónon:

Ugyanezt a kérdést megvizsgálgatjuk, csak a szurkolók szempontjából. A végeredményt itt nyilvánvalóan nem tudományos megközelítéssel értük el, hanem a múlt eredményei, a tradíciók és a szurkolók érzelmei alapján. A felmérés 27 ország több mint 12 ezer megkérdezettjének eredményét mutatja, amely szerint

Hírdetés

A kutatások eredménye és a közvélemény tehát némiképp ellent mondanak egymásnak, ám abban mindenképp egyeznek, hogy Németország és Brazília a legesélyesebb a 2018-as világbajnoki címre.

A Bisnode Group Analytics elemzői arra keresték a választ, hogy vajon az adatok és mesterséges intelligencia képes-e arra, hogy előrejelzést adjon a futball legjelentősebb eseményének végeredményéről. A Bisnode a bajnokságban résztvevő csapatok elmúlt négy évi összes mérkőzésének eredményei és adatai alapján egy olyan elemzési modellt fejlesztett ki, amely képes megjósolni a győzelmet, a vereséget, vagy akár a versenyben részt vevő csapatok közti gólkülönbségeket – derül ki a Bisnode közleményéből.

– mondja Pierre Deville, a Bisnode Group Adattudományi és Elemzői vezetője.

Az első lépésben az egyes csapatok adatai egy fejlett gépi tanulási modellbe kerültek, az eXtreme Gradient Boosting néven ismert technikával, hogy kiszámítsák az egyes játékok várható eredményeit. Ezt a prediktív modellt használva a Bisnode Group Analytics szimulációkat futtatott le a soron következő játékokra.

– mondja Goran Loncar, a Group Analytics jelenlegi igazgatója.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »