Nem kér elnézést az ukrán nagykövet, amiért „sértődött májashurkának” nevezte Olaf Scholz kancellárt

Nem kér elnézést az ukrán nagykövet, amiért „sértődött májashurkának” nevezte Olaf Scholz kancellárt

Andrij Melnik, Ukrajna németországi nagykövete nem érzi úgy, hogy bocsánatot kellene kérnie Olaf Scholz kancellártól, amiért a napokban „sértődött májashurkának” („beleidigte leberwurst”, megj.) nevezte őt:

„Most nem arról van szó, hogy valaki bocsánatot kér-e vagy sem, hanem arról, hogy helyes politikai döntéseket hozzunk.”

– mondta Melnik, hozzátéve: nincs idő sértődöttet játszani, amikor emberéletek forognak kockán.

Hírdetés

Scholz azzal váltotta ki a hisztiző Melnik dühét, hogy kijelentette: nem szándékozik Kijevbe utazni, miután az ukrán vezetés oroszbarátsággal vádolta Frank-Walter Steinmeier német államfőt. Steinmeier hetek óta készült Zelenszkijhez, ám Kijev leintette, mivel a „vád” szerint Merkel kormányzása alatt Steinmeier oroszbarát politikát folytatott.

Melnik a továbbiakban azt is a németek szemére vetette, hogy a Berlin által ígért páncélos-szállítmány ügyében egy „milliméter előrelépés” sem történt, pedig a német lakosság „már bizonyosan abban a hiszemben él, hogy a járművek már rég a fronton vannak”. Szerinte az is tűrhetetlen, hogy Németország mindössze 190 millió eurónyi katonai támogatást küldött, miközben a kis Észtország már több mint 200 millió euróval támogatta Ukrajnát.

Zelenszkij közben csütörtökön telefonon egyeztetett Steinmeier-ral és az egész szövetségi kormányon túl végül az államfőt is meghívta Kijevbe.

Körkép.sk via FAZ


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »