Nem kell hívni az MSZP-seket, jönnek maguktól

Nem kell hívni az MSZP-seket, jönnek maguktól

Mesterházy Attila távozása után káosz uralkodik az MSZP-ben, Bajnai Gordon pártja pedig a szétesés határára jutott. Eközben Gyurcsány Ferencékhez egyre több csalódott szocialista szimpatizáns csatlakozik.

A teljes szétesés határán van a június 21-én tisztújításra készülő Együtt–PM-szövetség. Noha Szigetvári Viktor társelnök csütörtökön jelentette be, hogy Bajnai Gordon nem kíván többet a napi politikával foglalkozni, ezért a háttérbe vonul, lapunk értesülései szerint a volt miniszterelnök stábja már május 31-én megkapta felmondólevelét. Úgy tudjuk, az elbocsátások a pártszövetség vidéki szervezőit és kapcsolattartóit is érintették, ami azért érdekes, mert a súlyos kudarcot hozó április 6-i választás után az Együtt–PM épp vidéken szerette volna társadalmi beágyazottságát erősíteni.

Eközben az Együtt2014 egyik alapítója, a Szolidaritás is a pártszövetségből való kilépést fontolgatja, a mozgalom tagsága a tisztújítás után dönt arról, hogy önállóan folytatja-e a politizálást. A harmadik alapító szervezet, a Milla már április 8-án bejelentette feloszlását, a korábban akár tízezreket is mozgósítani képes szervezet lényegében egy személyből, Juhász Péterből áll. Az Együtt–PM két év alatt mélyrepülést mutatott be: míg Bajnai Gordon a korszakváltás ígéretével, s miniszterelnöki ambíciókkal tért vissza a politikába 2012. október 23-án, a volt kormányfő formációja az országgyűlési választáson végül csupán három mandátumot szerzett, azaz még frakciót sem tudott alakítani.

Hírdetés

A baloldal eddigi meghatározó erejében, a szocialista pártban pedig látványos a káosz. Miután az európai parlamenti választáson elszenvedett csúfos vereségüket követően (amikor Budapesten a DK és az Együtt–PM is megelőzte őket) lemondott Mesterházy Attila pártelnök és az elnökség több tagja is, alig néhány hónappal az őszi önkormányzati választások előtt a vezetés nélkül maradt MSZP-ben teljes tisztújítást írtak ki. A szocialisták így most belső harcaikkal vannak elfoglalva. Lapunk írta meg, hogy már javában zajlik a helyezkedés, a pártelnökségre esélyes Tóbiás József támogatásáért cserébe többen is komolyabb befolyás elérését várják.

Eközben pedig kezelniük kell a Gyurcsány-párt felől érkező nyomást is. Számos sajtóhír szólt arról, hogy a Demokratikus Koalícióba (DK) tömegesek a belépések, sokan ráadásul az MSZP helyett választják Gyurcsány Ferenc formációját. Kovács László, az MSZP korábbi elnöke a Hír TV Versus című műsorában el is ismerte, hogy sokan hagyják el a szocialista pártot a DK miatt, sőt, még egy teljes alapszervezet is átlépett Gyurcsányékhoz, de nem árulta el, hogy melyik. Kovács azt állította, ő nem akar a DK-hoz igazolni, s azt hangoztatta: nem kell tartani az MSZP széthullásától, az önkormányzati választás miatt pedig nincs verseny a baloldali pártok között, mert ugyanazt az értékrendet képviselik.

– Nem hívogatjuk őket, jönnek maguktól – mondta Kolber István arról, hogy mintegy egyharmaddal nőtt a kaposvári DK tagsága. A párt helyi vezetője a Somogy TV-nek úgy fogalmazott, többen vannak, akik az MSZP-ből vagy annak „háza tájékáról” érkeztek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »