Nem kell aggódniuk a kölni nőknek

A német rendőrség fokozza a biztonsági intézkedéseket, válaszul a Kölnben szilveszterkor történt tömeges molesztálásokra – közölte Thomas de Maiziére belügyminiszter egy pénteki lapinterjújában.

A politikus a Rheinische Post című düsseldorfi újságnak nyilatkozva hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek. A belügyi tárcavezető a megelőző felvilágosítást, a gyülekezésre alkalmas tereken a térfigyelő kamerák számának növelését, a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét és a kemény büntetéseket említette az intézkedések között. Mint mondta, mindehhez „természetesen” hozzátartozik az is, hogy Németországból ki fogják utasítani azokat a külföldieket, akik komolyabb bűncselekményeket követnek el.

Garantált lesz a biztonság

A rendőrségi szakszervezet (GdP) észak-rajna-vesztfáliai vezetőjének meggyőződése, hogy a bő egy hónap múlva esedékes kölni utcai karneválon a biztonság garantált lesz, és nem fognak előfordulni a szilveszterihez hasonló erőszakos cselekmények – olvasható a Neue Osnabrücker Zeitung című lap pénteki számában.

„A nők aggodalom nélkül tudnak majd Kölnben mozogni”

– hangsúlyozta Arnold Plickert. Mint mondta, a rendőrség egészen másképp fogja megtervezni utcai jelenlétét, és elegendő munkatársat fog a helyszínre vezényelni. A „karnevál idején nem 80, hanem talán több száz rendőr is” lesz majd a téren – tette hozzá.

Politikailag kényes ügy

A Kölner Stadt-Anzeiger című újság egyik pénteki jelentése szerint a kölni rendőrség illetékesei szándékosan titokban tartották a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek származását. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszter éjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban.

A rendőrség illetékes szolgálati csoportjának vezetője a Kölner Stadt-Anzeiger értesülése szerint szándékosan azért nem nevezte meg az igazoltatott férfiak származását, mert az számára „politikailag kényes” ügynek tűnt. Az újság megkeresésére a rendőrség sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem akarta ezt az információt.

Nem volt elég információ

Hírdetés

A Német Újságíró Szövetség (DJV) elnöke pénteken bírálta a rendőrség „félretájékoztatási” politikáját. „A közvéleménynek joga van az átfogó tájékoztatáshoz” – húzta alá Frank Überall. Botrányosnak nevezte, hogy a kölni rendőrfőnök egyetlen további kérdésre sem akar válaszolni az ügyben, s azzal vádolta meg a főrendőrt, hogy ezidáig csak hamis vagy hiányos információkat közölt a kérdésben.

A DJV elnöke sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a belügyminiszter sem szolgált elegendő információval. Ha kiderül, hogy az elkövetők Németországban élő külföldiek voltak, akkor a rendőrségnek nincs joga visszatartani ezt az információt.

„Az újságírók dolga lenne, hogy felelősen kezeljék ezt az adatot”

– hangsúlyozta Frank Überall.

Gabriel: Otthon bűnhődjenek!

A külföldi bűnözőknek hazájukban kellene letölteniük a büntetésüket – jelentette ki pénteken Sigmar Gabriel német szociáldemokrata vezető, alkancellár a szilveszter éjjel több városban elkövetett tömeges szexuális támadásokkal összefüggésben. A politikus a Bild német napilapnak nyilatkozva sürgetett kemény állami fellépést az elkövetőkkel szemben, s annak lehetőségét is megfontolandónak mondta, hogy a bűnelkövető menedékkérőket hazatoloncolják.

„Miért fizessék német adófizetők külföldi bűnözők büntetés-végrehajtási költségeit?”

– tette fel a kérdést a szociáldemokrata politikus, aki szerint az elrettentő ereje is nagyobb annak, ha valakinek azzal kell szembenéznie, hogy otthon kell letöltenie a büntetését egy német börtön helyett. Az alkancellár arra is rámutatott, hogy hatékonyabbá és gyorsabbá kell tenni a kitoloncolásokat. Ha egy ország például vonakodik visszafogadni elítélt állampolgárát, akkor Gabriel szerint választás elé kell állítani: vállalja a felelősséget állampolgáraiért vagy kevesebb fejlesztési támogatást kap.

A CDU is szigorítana

A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is a törvények szigorítását szorgalmazza. „A közbiztonságra és közrendre leselkedő jelentős veszély” esetén bővítenék a megfigyelési jogköröket, emellett pedig az a menedékkérő vagy menekült, akit letöltendő szabadságvesztésre ítélnek, elveszítené a menekültstátushoz való jogot.

Peter Tauber, a CDU főtitkára felszólította a szociáldemokratákat, hogy támogassák a szükséges, de népszerűtlen intézkedéseket is. „Olyan nincs, hogy mindig a CDU felelős a kemény és nehéz döntésekért, a szociáldemokraták pedig elosztják a finom falatokat. Így nem működhet egy nagykoalíció” – bírálta a kisebbik kormánypártot Tauber.

Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer „arab és észak-afrikai kinézetű” fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg – migránsok is voltak köztük. A német rendőrséghez azóta már több mint száz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »