„Nem kell a plus size vs. vékony modell szembeállítás”

„Nem kell a plus size vs. vékony modell szembeállítás”

Átesünk a ló túloldalára, az sem egészséges, ha valaki nagyon meghízik – efféle véleményeket lehetett mostanában sokszor hallani a plus size modellek kapcsán. Ők ugyanakkor nem arról beszéltek, hogy bárkinek is híznia kellene, csupán arról: fogadják el a nők a testüket, nem kell lehetetlen küzdelmet folytatniuk és szenvedniük csak azért, hogy másoknak megfeleljenek. Erről beszél Denise Bidot is, aki egyre nagyobb ismertségre tesz szert, és aki a Victoria’s Secret első plus size modellje szeretne lenni.

„Tíz évvel ezelőtt költöztem Kaliforniába. Elmentem ezeknek a Disney Channel-műsoroknak a meghallgatására, de mindegyiknél azt mondták, hogy a személyiségem alapján főszereplőnő lehetnék, csak túl gömbölyded vagyok. De nem fogom éheztetni magam. Főleg, mivel 18 éves koromban 10-es volt a méretem. [Európában 42-es, kb. 96-78-103 – szerk.] Számomra ez volt egészséges. Spanyol vagyok: nagyobb fenékkel, vékonyabb csípővel. Lehetetlen, hogy 2-es [Európában 34-es, kb. 78–60-86 – szerk.] legyen a méretem.”

Tanult édesanyja példájából

Denise Bidot 1986-ban született Amerikában, Puerto Ricó-i és kuvaiti felmenőkkel rendelkezik. Bidot a jelenleg egyre nagyobb számban a kifutókon lévő plus size modellek közé tartozik, és mint az a fentebbi, a The Cutnak elmondottakból is látszik, hosszú utat tett meg az elismertségig. „Édesanyám sokat küzdött a súlyával korábban, végignéztem, ahogy 2-es mérettől eljutott a 22-esig. Figyelhettem, hogyan próbálja végig az összes ilyen egészségtelen megoldást, hogy ezáltal is fogyjon és küzdjön valamiért, aminek nem kellett lennie. Korán rájöttem, hogy én nem vagyok hajlandó kiegyezni ezzel az úttal.”

„Láttam egy hirdetést a Craigslisten, melyben azt írták: ha szereted a tested, próbáld ki ezt. Azt mondtam: Tudjátok mit? Én szeretni fogom magam.” A végén a The Tyra Banks Show egyik részében kötött ki, amelyben egy testképzavarral rendelkező nő is szerepelt. A nemzeti televízióban szerepeltem, és végigmehettem a kifutón csupán női alsóneműkben. Felüdítő érzés volt, épp erre volt szükségem.”

Bidot fiatalon kezdett modellkedésbe, de először nem volt könnyű dolga,14-es (46-os) mérettel rendelkező nőként sok helyen visszautasították, ezért időlegesen művészetekkel és sminkeléssel foglalkozott. Majd a Craigslist-felhívásra való jelentkezés után visszatért a modellkedéshez, azóta pedig dolgozott a Forever 21-nek, a Levi’s-nek, a Nordstromnak, és ő volt az első plus size modell, aki két, vékonyabb modellek által használt kifutón is végigmehetett a New York Fashion Week alatt.

„Néhány év alatt rádöbbentem, hogy mennyire túlnőtt ez az egész engem – és a lányomat vagy az édesanyámat. Csodálatos érzés, hogy megszólíthatom a nőket szerte a világban, és példa lehetek a következő generáció számára. Tanulhatok édesanyámtól, és taníthatom őt, a lányomat és a nőket általában.” Denise Bidot elmondása szerint rengeteg levelet kap különböző nőktől, akik bár különböző méretekkel rendelkeznek, de mind azt mondják, hogy segít nekik, hogy jobban érezhessék magukat a bőrükben. „Elgondolkoztatott ez az egész a lányomról és arról: nem szeretném, hogy egy olyan világban nőjön fel, ahol a nők folyamatosan rosszul érzik magukat a külsejük miatt.”

Fotó: ROBIN Marchant / Europress/AFP,Getty

Hírdetés

Ő van ezen a plakáton? De hát nem is így néz ki!

Bidot elmondása szerint néha elvitte a lányát, hogy lássa, miként működik a szépségipar belülről. „Láthatta a nőket az ügynökségemnél, majd később az üzletekben és a plakátokon, és elmondta: ő és ő nem is így néz ki a valóságban.” Mint a The Cutnak a modell elmondta: minden hasonló kép mögött rengeteg utómunka, Photoshop áll.

Idén nyáron aztán a modell elindította a #NotSorry kampányát a Swimsuits for All oldalán, ami már kikerülése után vírusként kezdett terjedni. „Minden nyáron ott vannak ezek a »get your bikini body« és »get your beach body« reklámok, miközben ez az egész teljes hülyeség, mert annyit kell tenni, hogy felhúzod a bikinidet, kimész a strandra, és máris készen állsz” – fejtette ki nemrég ennek kapcsán a Flare divatmagazinnak. „Sosem dolgoztam korábban a Swimsuits for All-lal, és a fotózás után az ügynököm megkérdezte, milyen érzés, hogy a fotók mindenféle retusálás nélkül kerültek ki. Nő vagyok. Nekem is vannak striáim, cellulitiszem. Rengetegszer beszélek a pozitív testképről, de a nap végén a kép, amit az emberek látnak, továbbra is retusált. Ez volt az a pillanat, amikor végre azt is tettem, amiről beszélek.”

A nő más tekintetben is önkritikát gyakorolt a The Cutnak elmondottak alapján: „terjeszkedni is szeretnék, és kipróbálni magam filmezés, televíziózás terén, ahogy eredetileg is szerettem volna. Sokáig nem éreztem ezt reális lehetőségnek. Vicces, hogy ez mennyire ugyanaz: a vonalaim már a brandemhez tartoznak, és nem mondhatod nekem, hogy változtassak rajtuk.”

A Victoria’s Secret angyalai között szerepelne

Bidot az E! Online-nak azt is elmondta: nem zárja ki, hogy a Victoria’s Secret első plus size modellje legyen. A modell szerint itt az ideje, hogy a fehérnemű-óriás felvegyen modelljei (a Victoria’s Secret Angyalai) közé egy gömbölyded nőt is. „Ez egy fontos állásfoglalás lenne a Victoria’s Secret részéről” – mondta, hozzátéve, hogy ő például teltebb nőként korábban nem tudta a termékeiket viselni, nem tudott vásárolni náluk. „Felkarolhatnának minket ezen a módon, és éreztethetnék velünk, hogy elismerik… Elismerik, hogy szépek vagyunk, felkarolnak mindenféle méretet és a sokszínűséget.”

Az E! Online-nak adott interjújából kiderül az is, hogy ő ugyanúgy elismeri azok munkáját, akik nem a plus size kategóriába tartoznak: nagyra értékeli például Gigi Hadid és Kendall Jenner tevékenységét, és úgy látja, sokat tesznek a modellek népszerűségének növekedéséért. Véleménye szerint a közösségi média megváltoztatta a szakmáját is: egyre nagyobb figyelem terelődik rájuk, az emberek a színfalak mögé is belátnak, és így leleplezhetik azt is, amit sokan rejtegetnének.

Ő is szokott futni

A modell válaszolt azoknak is, akik azzal támadják a plus size modelleket: nem élnek elég egészségesen, helytelen mintákat közvetítenek. „Van ez a hatalmas félreértés, hogy egészségtelenül élünk, hogy nem edzünk annyit, amennyit kellene vagy még többet. Folyton rákérdeznek arra, hogy másként nézünk ki, mint a vékonyabb modellek, én meg csak úgy érzem: miért kellene szembeállítani a kettőt? Miért kell szembeállítani a plus size és a vékonyabb modelleket? Ez egyetlen nagy ipar. Csodálatos dolgokat teszek. Azt kell mondjam, hogy de, mi is szoktunk edzeni, futni járni, és időnk nagy részében utazunk is, szóval nehéz lenne nem a reptereken keresztül szaladgálni.”

Beszélt az E! Online-nak a bizonytalanságairól is: „sokáig nagyon bizonytalan voltam a striáim miatt, inkább távoztam volna a castingokról, és akárhányszor alsóneműben voltam, magas derekút viseltem volna, inkább nem mutattam volna a hasamat. De őrület, hogy nő túl rajtad ez az erő, és ezt kezdtem felismerni, amikor láttam, hogy a képeim erőt adnak nőknek.” Mint mondta, a modellkedés segített neki is, hogy jobban elfogadja magát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »