Nem kapták meg a fizetésüket: tiltakoznak a kárpátaljai orvosok

Több mint kétszáz kárpátaljai egészségügyi dolgozó hónapokig nem látja a fizetését, annak ellenére, hogy a hatóságok prioritásnak nevezik az orvosi szférát.

Az orvosok azt mondják, hogy ha új évig nem kapnak pénzt, tiltakozni fognak.

A részleteket Mariana Martin, a Podrobnosztyi hírportál munkatársa tudta meg.

“A betegek különbözőek: koszorúér-betegségben szenvednek, jelenleg a legtöbb tüdőgyulladásos beteg. Többségük állapota súlyos, lélegeztetőgépekre vannak kötve” – mondta Szvitlana Dovhaninec, a Volóci Kerületi Kórház ápolója.

Svitlana Dovhaninec már csaknem 40 éve dolgozik nővérként! És ilyen tapasztalattal és képesítéssel a minimálisnál is alacsonyabb fizetést kap, azaz legfeljebb ötezer hrivnyát.

Okszana Scserbej, a Volóci Járási Kórház gyermekosztályának vezetője elmondta, hogy az elmúlt héten kifizették a szeptemberi és októberi fizetést.

Jelenleg késik a novemberi és a decemberi fizetés.

Hírdetés

Kétszázharmincöt alkalmazott dolgozik a Volóci kórházban. Csaknem négymillió hrivnyával tartoznak. Az ügyészség büntetőeljárást indított ez ügyben. Ki a hibás ebben a helyzetben? A regionális tisztviselők megpróbálják elmagyarázni a felmerült problémát.

Anatolij Psenicsnij, a Kárpátaljai Megyei Államigazgatás egészségügyi osztályának igazgatója kifejtette, hogy “voltak ilyen hibák, voltak pénzeszközök a számlákon, de az adósság azért keletkezett, mert valójában nem tudták pontosan, hogyan küldjék el őket, és mire küldjék el őket. Javasoltak megoldást e helyzetre”.

De a Volóci Kerületi Kórház vezetője szerint bármennyire is hangoztatták a különböző rangú tisztviselők a megoldást, a helyzet nem oldódott meg.

A járási tanács költségén részben tudták visszafizetni az adósságokat. És nem tudni, mi következik ezután.

Az Országos Egészségügyi Szolgálat hasonlóan nem hajlandó szerződést kötni az egészségügyi intézménnyel a szolgáltatási csomagok egy részét illetően, különösen a szülészetet.

“Azt mondták, hogy teljesítsük ezt a feltételt. Teljesítettük a feltételt, vettünk egy érzéstelenítő eszközt, május 20-án vagy 29-én telepítettük, ha nem tévedek. Június, július, szeptember és októberben az országos egészségügyi szolgálathoz fordultunk – mondta Ivan Lopit, a Volóci Kerületi Kórház igazgatója.

Az Országos Egészségügyi Szolgálatnál azonban azt mondják, hogy a Volóci Kerületi Kórház nem kereste meg őket.

Lilia Hudz, az Ukrán Nemzeti Egészségügyi Szolgálat sajtószolgálatának vezetője elmondta, nem pályáztak erre a szerződésre. Az Országos Egészségügyi Szolgálat szerződést köt a kórházzal, ha az megfelel a csomagra vonatkozó körülményeknek.

Az orvosok készek megvédeni a törvényes fizetéshez való jogukat. Ha a pénzt nem adják meg az újévi ünnepek előtt, kimennek tiltakozni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »