Nem jött be Farkas Flóri álma – a szétlopott Országos Roma Önkormányzat képtelen fenntartani az iskoláit

Fizetésképtelenek az Országos Roma Önkormányzat fenntartásában működő oktatási intézmények, nemcsak a pedagógusok és dolgozók, hanem már a számlák fizetésére sincs pénze a kisebbségi szervezetnek.

"Nem nagyon van pénzünk" – nyilatkozta Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke a Magyar Nemzetnek, ezzel szinte elismerve, hogy a kisebbségi szervezet nem tudja fizetni az általa fenntartott oktatási intézmények számláit, és a tanárok fizetése is elmaradt.

Az utóbbi egy évben szinte csak a botrányai miatt emlegetett ORÖ háza táján egyre nagyobb a zűrzavar. Az önkormányzat által működtetett Tiszapüspöki Általános Iskolában és a Dr. Hegedűs T. András Szakiskolában dolgozó pedagógusok bizonytalanságban élnek, a több, mint ötven pedagógus októberi béréhez nem jutott hozzá, s egyelőre az intézmények fenntartója azt sem tudta pontosan megmondani, mikor jutnak a jogos pénzükhöz a tanárok s egyéb munkavállalók.

Hegedüs István a Magyar Nemzetnek elismerte az intézményekkel kapcsolatos tartozásokat, azt is, hogy pénzügyi gondokkal küzdenek, ám dolgoznak a helyzet rendezésén. Mint mondta, a jövő héten államtitkári szinten tárgyalnak majd a probléma megoldásáról, s azt reméli, a megbeszélések hamarosan sikerre vezetnek.

Buri Edina, az ORÖ hivatalvezetője a Magyar Nemzetnek adott válasza szerint az anyagi problémákat az okozza, hogy az összes fenntartott iskola után egyben kapják meg a normatívát, s ebből az összegből vonták le a büntetést a szolnoki iskola szabálytalanságai miatt, így ez a többi iskola finanszírozására is kihat.

Hírdetés

A szolnoki szakiskola vezetése ellen az intézmény gazdálkodása miatt az ORÖ vezetése büntető feljelentést tett májusban, május végi közlésük után két hónappal sem a rendőrséghez, sem az adóhivatalhoz, sem pedig az illetékes ügyészségekhez nem érkezett büntetőfeljelentés a roma önkormányzattól.

Az intézmények átvétele előtt, 2012 augusztusában Farkas Flórián miniszteri biztos, az z Országos Roma Önkormányzat akkori elnöke a HVG -nek adott interjújában azt mondta : " A nemzetiségi kisebbségek után most már a romák is működtetnek majd saját intézményeket Magyarországon. Két általános és egy szakiskola kerül a vezetésünk alá, ahová nem csak cigány gyermekek járnak. A szolnoki roma iskolában jelenleg is festünk, takarítunk önkéntes munkában. Biztató az átvételek adminisztrációja. A cél az, hogy az iskoláinkban dolgozó pedagógusok jobban meg legyenek fizetve, mint egy átlag iskolában."

A "Híd a munka világába – szociális szövetkezetek" uniós program megvalósításával kapcsolatos kérdésre, amely azt firtatta milyen minta alapján dolgozzák ki a projektek terveit, a foglalkoztatási konstrukciókat, Farkas Flórián meglehetősen magabiztosan nyilatkozott: "Minta még nincs erre, de jól meg fogjuk csinálni. Mi magunk dolgozzuk ki a stratégiát, mivel Európában még nem volt arra példa, hogy ilyen foglalkoztatási szövetkezet épüljön föl."

Három évvel később, Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakértője hívta fel a magyar sajtó figyelmét a "Híd a munka világába" program visszásságaira.

Szerinte a program vezetője, az ORÖ, amely több százmillió forintot költött projektirodákra, több tízmillió forintért vásárolt bútorokat, alakított ki szerverszobát, hasonló nagyságrendben íratott toborzási és szoftverbeszerzési tanulmányt, vagy éppen havonta 500 ezer forintért bérelt Opel Corsákat autónként.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »