Nem jobbak a nők a figyelem megosztásban – Állapította meg egy német kutatás

Nem jobbak a nők a figyelem megosztásban – Állapította meg egy német kutatás

Az Aacheni Egyetemen Patricia Hirsch vezetésével egy kutató csoport 48 férfi és 48 nő részvételével végzett teszteket. A Plos One tudományos folyóiratban is megjelent tanulmányukban a kutatók ismertették, hogy nem találtak különbséget a nemek között. A kutatás eredményeként megállapították, hogy mindkét nem egyaránt lassabb és kevésbé pontos, ha az a követelmény, hogy egyszerre két dologgal foglalkozzon.

Hirsch a kutatásban három kategóriát állított fel: a munkamemória frissítése, az egyik feladatról a másikra váltás és az irreleváns információ kiszűrése. Példa lehet ezekre autóvezetés közben egyik sebességzónából a másikba való figyelmes átlépés, váltás az e-mail írásról a telefonálásra illetve a közlekedési lámpánál a kanyarodási lehetőség figyelmen kívül hagyása, ha egyenesen kell tovább haladnunk.

A tesztek során például arra kérték a résztvevőket, hogy képernyőn feltűnő betűkről és számokról állapítsák meg, hogy magánhangzók vagy mássalhangzók illetve párosak vagy páratlanok. Egyes tesztekben ráadásul egyszerre kellett a két feladatot elvégezni, máskor gyors egymásutánban váltakoztak a betűs és számos feladatok.

Hírdetés

Habár néhány résztesztben a nők bizonyultak jobbnak, másokban viszont a férfiak, de az eltérések nem értek el szignifikáns mértéket, így nem igazolódott, hogy a nők jobbak lennének a megosztott figyelem terén. A kutatás eredményeként megállapították, hogy mindkét nem egyaránt lassabb és kevésbé pontos, ha az a követelmény, hogy egyszerre két dologgal foglalkozzon.

A tanulmány elkészítésében részt vevő Lutz Jaencke, a Zürichi Egyetem neuropszichológusa rámutatott, hogy az evolúció szempontjából sem lenne logikus, hogyha eltérés lenne a két nem között:

Kérdés, hogy miként válhatott mégis elterjedt sztereotípiává, hogy a nők jobbak a fegyelemmegosztás terén. Jaencke felhívta rá a figyelmet, hogy a korábbi tanulmányok közül azok, amelyek bizonyos különbséget találtak a nők javára, nagy visszhangot kaptak, amíg azok, amelyek két nem közötti különbséget cáfolták, sokszor nem is kerültek nyilvánosságra.

Nyilvánvaló, hogy a nőket mindig örömmel ünneplő feminista beállítottságú média, a nők csodás képességeiről zengő női magazinok segítettek ennek az öntömjénező klisének a terjedésében, annak ellenére is, hogy sokszor tapasztalhatjuk, hogy egyetlen visszakérdezés is igazolja, hogy a nőknél nem érnek célba a közlések, ha mással is el vannak foglalva. A csacsogás, körömlakkozás, miegyéb közbeni érdemi tevékenység csökkent értékű eredményhez vezet, még akkor is, ha a nő kifogásként fennhangon hirdeti is, hogy “én nő vagyok, tudok több felé is figyelni”. Tegyük hozzá, hogy például a mobiltelefon nyomkodás közbeni beszélgetés nem csak csökkenti a megértés lehetőségét, hanem súlyos tiszteletlenség is.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »