Nem javul a reflux? Ezt tegye

Nem javul a reflux? Ezt tegye

Személyes találkozó nélkül is van mód a diétás hibákat feltárni.

Tavasszal, a változékony időjárás miatt felerősödhetnek a refluxos panaszok. Noha a koronavírus járvány leszállóágba került, sokan tartanak a fertőzéstől, így a stressz miatt is fokozódhatnak a refluxos tünetek. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mit tanácsol ilyen esetben a betegeknek – írja a Házipatika.com.

A recept nélkül kapható savlekötők kézenfekvő megoldást jelenthetnek, ám csak átmeneti segítséget nyújthatnak. Ha a panaszok hosszabb időn át jelentkeznek vagy erősek, akkor más kezelésre van szükség. Érdemes első körben a jól bevált diétához visszatérni – többször keveset enni és inni – és az életmódtanácsokat tartani. Ajánlott az ágy fejvégének megemelése, az esti, lefekvés előtt három órával elfogyasztott könnyű vacsora. Ha ez nem hoz javulást, akkor javasolt gasztroenterológussal konzultálni.

Hírdetés

Endoszkópos vizsgálat elvégzésére jelenleg csak sürgősségi esetben van lehetőség. Távkonzultációban, személyes találkozó nélkül is van mód viszont a diétás hibákat feltárni, a panaszokat, korábbi és meglévő társbetegségeket, régi vagy friss leleteket áttekinteni. A leleteket a beteg online át tudja küldeni még a konzultáció előtt. Ezek alapján és az online viziten elhangzott információkból a szakorvos el tudja dönteni, hogy a páciensnek refluxbetegsége van-e vagy sem.

Ha a diétás megfontolások nem segítettek, az orvosok tudnak gyógyszert javasolni vagy a már meglévő gyógyszerén módosítani. Ha valakinél korábban már diagnosztizálták a refluxbetegséget és szedett ilyen készítményeket, de a panaszai kiújultak, akkor szükség lehet időszakos fenntartó kezelésre.

Fontos, hogy a gyógyszeres terápia mindig átmeneti, átsegíti a pácienseket a nehéz időszakon, de nem egy életre szóló kezelést jelent. Orvosi kontroll mellett, idővel elhagyhatók a készítmények, addig viszont eredményesen kezelik a gyomorégést és segítségükkel a szövődmények is megelőzhetők.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »