Nem javítja a gondolkodást az online agytorna-játék

Nem javítja a gondolkodást az online agytorna-játék

Számtalan írás jelent már meg arról, hogy érdemes az agy megtornáztatására szolgáló online játékokat igénybe venni. Az „agytorna-játékok online” szavakat beírva a keresőbe 60 000 körüli találat jelenik meg. Nos, egy nemrég közzétett tanulmány szerint az agy edzésére szolgáló játékok valójában nem javítják a gondolkodási képességet.

Reklámszövegnek talán megfelelne, hogy játssz napi néhány percet online is elérhető problémamegoldó, kirakós és más játékokkal, és javulni fognak verbális képességeid, jobb lesz az emlékezőtehetséged. Vannak tanulmányok, amelyek ezeket a játékokat hasznosnak tartják, mások szerint lényegében haszontalanok. Kinek lehet igaza? Ez mostanáig nem dőlt el. Mindenesetre itt a legújabb kutatási eredmény.

A Nyugat-ontariói Egyetem kognitív idegtudósaként Bobby Stojanoski és munkatársai egyrészt több mint 1000 olyan embert teszteltek, akik bevallásuk szerint rendszeresen végeznek valamilyen agytornát, és nagyjából 7500 olyan embert, akik soha nem próbáltak ki ilyen játékot (összesen 8563 önkéntest toboroztak a világ minden tájáról). A megismerési és gondolkodási képességeket ellenőrizni hivatott, online kitölthető ún. kognitív tesztek alapján az derült ki, hogy csekély a különbség a két csoport tagjai között. Még a 18 hónapja valamilyen agytréninget végzőknél sem mutatkoztak jobb képességek azokhoz viszonyítva, akik soha nem tornáztatták az agyukat ilyen játékokkal. Mindez arra utal, hogy az agytorna valójában csupán értelmetlen kifejezés. A résztvevők között voltak fiatalabbak és idősebbek, társadalmi és gazdasági hátterük is különböző volt, és más-más agytréningprogramot használtak – kognitív képességeik mégis egészen hasonlóak voltak annak a csoportnak tagjaiéhoz, akik nem vettek részt semmilyen agytréning-programban.

Hírdetés

Bobby Stojanoski szerint nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy az agytréning javítaná a kognitív képességeket.

Az eredmények arra utalnak, hogy az agyfejlesztőnek nevezett játékok elsősorban a gyártóknak és a forgalmazóknak jelentenek hasznot, növelik a bevételt, de a vásárlók számára nincs érdemi hasznuk.

Annyit azért még feltétlenül meg kell jegyezni, hogy az agytorna bizonyos esetekben, például némely betegség leküzdése után kétségkívül segíthet, de az a legjobb, ha a való világra összpontosítva használja az agyát az ember gondolkodásra, és nem képernyőt bámulva rajzolt játék lépésein töri a fejét.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »